Agenda săptămânii 29 februarie-5 martie 2016 – Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”

de Ştefan SELEK

Luni, 29 februarie
ora 18, sala de conferinţe
Va avea loc proiecţia filmului „Gianna Jessen, supravieţuitoarea unui avort”, în cadrul manifestărilor organizate de Asociaţia Pro-Vita Baia Mare în luna martie.
Invitat: prof. dr. Bogdan Roatiş

Marţi, 1 martie
ora 16.30, sala de conferinţe

afis_ceconteaza_b

Va avea loc seminarul şi lansarea cărţii intitulate „Ce contează? Curajul de a-ţi schimba viaţa”, autoare: Lia Marinela Ardelean.
Sătmăreanca Lia Marinela Avram (Ardelean), orădeancă prin adopţie de aproape 28 de ani, lansează o carte inedită, ieşită din tiparele unei lansări obişnuite. Inedită este combinaţia pe care o face autoarea cu un seminar motivaţional, în care va vorbi despre vis şi valoare.
Prezintă:
Roxana Petronela Stavilă
Ruxandra Yosebasvili
Corina Lorinz

Miercuri, 2 martie
ora 17, sala de conferinţe
afis_pace_b„Luna filmelor de pace” la Baia Mare face parte din calendarul de activităţi al asociaţiilor Centre for Social Transformation şi Team for Youth Association, dedicate unei iniţiative comune de a declara anul 2016 Anul Păcii în Baia Mare.
Astfel, începând cu luna martie, cele două asociaţii din Baia Mare vor organiza în fiecare lună o serie de activităţi şi evenimente care vor culmina cu transmiterea mesajului de pace de la Baia Mare către lumea întreagă la World Peace Forum 2016, din septembrie, din Florianopolis, Brazilia. Schengen Peace Foundation, sub al cărei patronaj are loc World Peace Forum în fiecare an începând cu 2007, este în strânsă legătură de colaborare cu cele două asociaţii din Baia Mare, dovadă stă şi ediţia din 2015 a Forumului, ediţie desfăşurată în luna mai la Baia Mare.
Programul proiecţiilor:
2 martieImamul şi pastorul (The Imam and the Pastor) – 39 de minute, produs de FLTfilms, regizor Alan Channer, în limba engleză, cu subtitrare în română. Un documentar despre reconcilierea dintre imamul Muhamad Ashafa şi pastorul James Wuye, liderii grupărilor implicate în conflictele dintre musulmanii şi creştinii din Kaduna, nordul Nigeriei, în urma cărora pastorul Wuye şi-a pierdut o mână, iar imamul Ashafa doi membri ai familiei. Este o poveste despre iertare şi totodată un studiu de caz al unor iniţiative „grass roots” de reconsolidare a unor societăţi distruse de conflict.
9 martieO vorbă de adevăr (One word of truth, 1985) – 37 min., produs de Anglo-Nordic Production Trust, în limba română. Filmul are la bază textul scris de Alexandru Soljeniţîn cu ocazia primirii de către acesta a premiului Nobel pentru literatură în anul 1970. Textul provoacă auditoriul să se mobilizeze în exercitarea responsabilităţilor cetăţeneşti – să lupte împotriva minciunii, a injustiţiei şi a represiunii, încă de când acestea sunt în faza incipientă şi înainte de a deveni prea puternice pentru a mai putea fi răsturnate. Pornind de la experienţa sa de deţinut politic în lagărele sovietice, îşi îndreaptă rapid atenţia spre exterior, implicându-ne pe toţi, atât pe cei care au suferit ca victime ale violenţei, cât şi pe cei care au permis ca alţii să sufere.
16 martieScrisoare către Wollongong (Letter to Wollongong, 2001) –– film produs de Anglo-Nordic Production Trust, de 36 minute, în limba engleză, cu subtitrare în limba română. Filmul porneşte de la povestea reală a lui Jan Palach, tânărul student ce şi-a dat foc în Piaţa Wenceslas din Praga, pe 16 ianuarie 1969, în semn de protest faţă de invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice, devenind astfel un simbol pentru o Cehoslovacie liberă. Personajul principal al filmului, o asistentă medicală din secţia de arşi din Praga, scrie o scrisoare fratelui său, fugit de câţiva ani din ţară, şi stabilit în Australia. Scrisoarea nu ajunge să fie vreodată expediată, însă ea exprimă frământările prin care au trecut cetăţenii Cehoslovaciei în anii ce au urmat invaziei din 1968.
23 martieDincolo de iertare (Beyond forgiving, 2013) film documentar de 28 de minute produs de FLTfilms, regizor: Imad Karam; în limba engleză, cu subtitrare în limba română. Un film despre traseul spre reconciliere dintre Letlapa Mphalele, un bărbat de culoare, ateu, şi Ginn Fourie, o femeie creştină din Africa de Sud. În 1993, Letlapa, în acel moment director executiv al diviziei militare a Congresului Panafrican, a fost responsabil de ripostele armate şi atentatele ce au dus la moartea mai multor persoane, printre care şi a unicei fiice a lui Ginn. Documentarul Beyond Forgiving surprinde modul în care cei doi au parcurs traseul de la ură şi durere, spre iertare şi vindecare.

lansare_ciuban_bJoi, 3 martie
ora 16, Salonul artelor
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează lansarea volumelor de poezii „Al Vaserului”, de Gavril Ciuban (Vişeu de Sus). Cartea va fi prezentată de prof. dr. Terezia Filip.
afis__alexandru_szaboTot cu această ocazie, va avea loc şi vernisajul expoziţiei de grafică şi pictură intitulată „Picături de suflet”, aparţinând artistului plastic, membru UAP, Alexandru Szabo, tot din Vişeu de Sus. Expoziţia va fi prezentată de dr. Tiberiu Alexa, critic de artă, şi va putea fi admirată în Salonul artelor, în perioada 3-13 martie 2016, conform programului bibliotecii.

Pentru informaţii suplimentare:
Ştefan Selek
bibliotecar
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
e-mail: pr.bibliotecamm@gmail.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: