Din ale cronicilor taine

de Antoaneta TURDA

Liga ScriitorilorSfârșitul anului trecut și începutul lui 2016 au adus în fața cititorilor două antologii importante pentru cei ce studiază fenomenul literar maramure-
șean. Este vorba despre Liga Scriitorilor Români – Filiala Maramu-
reș
, apărută la Editura Master Libris din Cluj-Napoca, și Cenaclul de la Satulung, apărută la Editura Grinta din același oraș.

Primul volum mai sus amintit, semant de Toma G. Rocneanu, conține relatări de la ședințele Ligii, precum și câteva portrete reușite ale membrilor săi. Mă gândesc, în primul rând, la Al. Florin Țene – președintele Ligii, Mihai Ganea, Virginia Paraschiv, Vasile Morar, cunoscutul ziarist de la „Graiul Maramureșului” Ioan P. Pop și nu mai puțin cunoscutul său confrate Dragomir Ignat, a cărui semnătură am găsit-o ani de zile în „Glasul Maramureșului”, Dumitru Fânățean, Ioan Hada, Carmena Băințan, Claudia Tomescu, Milian Oros, Vasile Tivadar, George Petrovai și multe alte nume sonore ale nordului cultural românesc.

Scrisă simplu, fără divagații și date inutile despre scriitorii abordați, cartea mustește de viață, căci sunt surprinse momente cheie din freamătul cultural băimărean. Aflăm din paginile volumului, de exemplu, că poetul și jurnalistul Gelu Dragoș a publicat, printre altele, cartea Revistele școlare și că este membru nu doar al Ligii Scriitorilor, ci și al Clubului epigramistic „Spinul” și al Cenaclului Scriitorilor din Maramureș. Pline de culoare sunt paginile dedicate epigramistei Aurelia Velea și poetei Aurelia Oancă, o remarcabilă autoare de literatură pentru copii. Incitante sunt capitolele dedicate preotului greco-catolic Vasile Goje, autor al cărții Paradoxuri istorice românești, și cel în care este prezentat preotul ortodox Radu Botiș. Amănunte interesante găsim despre poetul Vasile Bele de profesie jandarm la Jandarmeria Maramureș și în wekeenduri staroste la nunți, pasiune oglindită și în cartea Ghid practic pentru organizarea unei nunți, scrisă împreună cu Gheorghe Ursan. Mai aflăm, din cele relatate de dl. Rocneanu, amănunte despre debutul lui Dumitru Fânățeanu, la 65 de ani, cu trei volume de poezii, precum și despre scriitorul Valeriu Sabău, născut în 13 iulie 1954 în Cicârlău. Sunt inserate pagini ce stârnesc interesul graţie apreciabilei lor valoari documentare. Mă gândesc în acest sens la poetul Ioan Meteș Morar-Chelințanu, care a alcătuit o foarte completă monografie a satului Chelința, şi la prezentarea unor cărți precum Obiceiuri ale vieții de familie, semnată de Victor Becheanu. Demne de interes sunt şi paginile despre comemorarea lui Grigore Vasile Latiș și cele în care sunt notate câteva impresii de la diverse lansări de carte și participări la cenaclul băimărean, precum și de la Cenaclul „Afirmarea” din Satu Mare și „Petre Dulfu” din Satulung.

SatulungDespre Cenaclul literar „Petre Dulfu” din Satulung se relatează pe larg în monografia cu titlu omonim. Înfiinţat în martie 1985, de către poeţii Ioan Dragoş, Ioan Voicu şi Nicolae Mărieş, după 1990 şi-a întrerupt activitatea. A fost reînfiinţat în februarie 2012, la iniţiativa domnului Mihai Zmicală, director al Căminului cultural „Ion Buciuman”, şi a învățătorului Gelu Dragoş. Conducerea este alcătuită din: dr. Nicu Bud, preşedinte de onoare, ec. Lucica Dragoş, preşedin-
tele cenaclului, Ioan Dragoş jr. şi Gelu Dragoş, vicepreşedinţi, Ioan Ardusădan, secretar.

Împărțit în 11 capitole: Poezie, Parodii, Literatura copiilor, Proză, Teatru, Eseu, Interviu, Memorialistică, Tradiții, Critică literară și Monografii, volumul reflectă, în detaliu, spiritualitatea unei zone geografice situate în apropierea Băii Mari. Reîntâlnim aici multe dintre numele amintite în antologia Ligii Scriitorilor, ceea ce demonstrează efervescența cu care condeierii, mai mult sau mai puțin cunoscuți, se manifestă în mai multe locuri, precum și nume care sunt deja consacrate: Marian Ilea, Radu Macrinici, Radu Aldulescu, Ion Bălu, Augustin Cozmuța, Lucian Perța, Nicolae Iuga și Ioan Romeo Roșiianu, care semnează şi prefața cărții.

Lectura volumului este palpitantă nu doar datorită textelor literare alese, ci şi multitudinii de informaţii oferite, mai ales în ultimul capitol în care este prezentată Parohia Ortodoxă Satulung, de către preotul ortodox Vasile Bud. Încercarea de a scoate la lumină date despre Satulung este materializată aici în rânduri ce evocă personalităţi ale locului, precum prozatorul Ioan Groşan, poetul Ioan Voicu, născut în satul Finteuşu Mic (aparţinător comunei Satulung) şi Teofil Coste, fiul protopopului greco-catolic Ioan Coste. Muzician de mare talent, s-a remarcat atât ca profesor (printre celebri săi foşti elevi au fost actorii Florin Piersic şi Dorel Vişan), precum şi ca compozitor. Foarte interesante sunt paginile în care se vorbeşte despre monografia comunei alcătuită de către Rodica Ionescu şi Mihai Zmicală.

Masiva lucrare de peste 400 de pagini umple un gol al antologiilor dedicate relevării vieţii spirituale derulate într-o comună care, iată, e capabilă a atrage atenţia nu doar din punct de vedere geografic, ci şi cultural.

One Response to Din ale cronicilor taine

  1. Rodica Ionescu spune:

    Respectiva monografie este scrisă doar de subsemnata, fără nicio contribuție din partea lui Zmicală Mihai dar deși am semnalat eroarea nu s-a făcut nimic pentru corectarea ei

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: