Cum au pus anxietatea şi depresia stăpânire pe vieţile noastre. Explicaţia psihologului

COMUNICAT DE PRESĂ – Plus Communication

Adolescenţii de azi au un nivel ridicat de anxietate, comparativ cu cel pe care îl aveau, în anii ’50, pacienţii spitalelor de psihiatrie, spune un psiholog. Anxietatea în rândul adolescenţilor este o problemă care se acutizează în România, iar aceasta poate apărea sub diferite forme, în diverse momente din viaţa lor şi poate avea repercusiuni destul de grave asupra dezvoltării psihice a tinerilor.
Gabriela Marin

Gabriela Marin

Conform psihologului Gabriela Marin, una dintre cauzele creşterii nivelului de anxietate în rândul adolescenţilor este strâns legată de lipsa de socializare faţă în faţă şi petrecerea unui timp îndelungat în faţa unui calculator sau a unui telefon mobil. Anxietatea se poate manifesta sub formă de timiditate, teamă de a vorbi în public (fobia socială), atacuri de panică, tulburări obsesiv compulsive sau stresul posttraumatic. „În cele mai multe cazuri, anxietatea apare în acelaşi timp cu depresia, iar motivele pentru care aceste suferinţe psihice asociate escaladează sunt izolarea socială, iluzia relaţionării sau a prieteniei în mediul online, dar şi dorinţa din ce în ce mai mare a adolescenţilor de aprobare din partea comunităţii”, declară psihologul Gabriela Marin.

Psiholog: Anxietatea şi depresia sunt răspunsuri clare că am pierdut controlul asupra vieţii noastre

Specialistul afirmă că anxietatea s-a acutizat în societatea actuală comparativ cu deceniile trecute, deoarece, în prezent, suntem mult mai supuşi la factorii de stres şi nu mai avem timp să reflectăm la vieţile noastre, la credinţele noastre, şi ne petrecem viaţa într-un mod în care nu ne face plăcere. „Trebuie să conştientizăm faptul că tehnologia a avansat foarte repede, iar acest fenomen a adus schimbări majore în rândul societăţii. Altfel spus, tehnologia s-a dezvoltat mult mai rapid decât ne-am dezvoltat noi şi nu am putut gestiona din punct de vedere psihologic şi social aceste schimbări din vieţile noastre”, afirmă psihologul Gabriela Marin, care mai spune că, dintr-un anumit punct de vedere, oamenii sunt depăşiţi de bombardamentul informaţiei şi al sarcinilor de zi cu zi şi duc în spate mai mult decât pot căra: „Anxietatea şi depresia existau într-o formă mult mai mică sau erau chiar inexistente acum câteva secole; deoarece oamenii nu erau supuşi schimbărilor atât de bruşte, stresul era prezent la cote mult mai mici, iar oamenii trăiau ghidaţi după un set de valori şi reguli morale autentice. În societatea actuală, viteza cu care trăim – exact aşa cum se aude, ne trăim viaţa în mare viteză – a creat o instabilitate emoţională în rândul maselor, iar anxietatea şi depresia sunt răspunsuri clare că am pierdut controlul asupra vieţii noastre şi că avem nevoie de o pauză, avem nevoie să ne reechilibrăm din punct de vedere emoţional.”

Anxietatea părinţilor se transmite şi către copiii lor, dar poate fi tratată

La adolescenţii care au părinţi care suferă de anxietate, care sunt foarte stresaţi sau care îşi fac griji excesive pentru ei, există o probabilitate mult mai mare de a prelua, fără să conştientizeze, comportamentele şi felul de a gândi ale părinţilor. „Deşi, aproximativ trei din zece persoane mature suferă, la un moment dat, de stări de anxietate, această tulburare poate fi, din fericire, tratată. Psihoterapia, iar studiile au confirmat, că în mod special psihoterapia cogntiv-compartamentală este foarte eficientă în tratarea depresiei şi a anxietăţii. Prin înţelegerea legăturii dintre gânduri, emoţii şi comportamente, oamenii pot scăpa de fricile iraţionale şi calitatea vieţii lor poate creşte extraordinar de mult”, conchide psihologul psihoterapeut Gabriela Marin.

Persoană de contact
Gabriela Marin
psiholog
0743.351.579
Transmite
dr. Tănase Tasenţe
director general
Plus Communication
0725.465.508

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: