De ce albinele?

foto_Alexandru Ioan Roman

de Cornel MĂRGINEAN

Cel mai important dramaturg al simbolismului, filosof şi scriitor francez, belgian la origine, Maurice Maeterlinck, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1911, care era şi un pasionat apicultor, a scris o carte despre albine în anul 1901, numită ,,Viaţa albinelor”. O carte de profunzime, în care constata că albinele depăşesc omul, părând a fi ele adevăratele locuitoare ale Pământului şi adevăratele stăpâne ale Naturii.

Relaţia mea cu albinele este una de durată destul de mare. Această durată se apropie de două decenii. În acest răstimp, nu am încetat să privesc şi să încerc să înţeleg albinele ca pe nişte fiinţe superioare omului, venite parcă de pe o altă planetă să colonizeze Terra.

Ştiinţific, albina este o insectă ce aparţine ordinului Hymenoptera, familiei Apidae, genului Apis şi speciei Mellifera.

Ce înseamnă aceasta? Adică, din punct de vedere zoologic, albinele formează un ,,supraorganism” social. Prin perfecţionarea lor au ajuns ca funcţiile de nutriţie, respirație, apărare şi reproducere să se producă şi la nivel individual, şi la cel social, de grup.

În acest fel ,s-a produs o diviziune, o organizare superioară a muncii: îngrijirea în comun a urmaşilor, adunarea şi prelucrarea în comun a hranei, concentrarea puterii reproducătoare la o singură femelă şi câţiva trântori, producerea şi reglarea în comun a căldurii organismului social.

Împărţirea sexului feminin în două caste, matca pe de o parte şi lucrătoarele pe de alta, este cea mai performantă formă de diviziune a muncii inventată în natură. Noutatea nu este în unicitatea mătcii, ştiindu-se performanţele acestei conducătoare, ci în perfecţiunea lucrătoarei, devenită o minunată diversiune de la dezvoltarea reproductivă normală a ideii de femelă. Mai degrabă, lucrătoarea este un gen neutru, unic în istoria dezvoltării viului. Matca este împinsă în extrema genului feminin, trântorul este împins şi el de lucrătoare în extrema sexului masculin. Iar centrul, după un clopot perfect al lui Gauss, este ocupat de albina simplă, cea care şi-a abandonat sensul sexual şi a devenit şi femeie, dar şi bărbat, adică şi femelă, şi mascul şi nici una dintre acestea, în acelaşi timp. Formând o uriaşă familie. Familia de albine. Asemănarea cu tatăl-trântor, mamă-matca iar albinele-copii nu funcţionează. Familia de albine este, de fapt, un fel de companie, în care toţi angajaţii formează şi adunarea acţionarilor, şi consiliul de administraţie, şi corpul de muncă. Cele două funcţii supreme, matca şi trântorul, au o singură sarcină, cu preţul vieţii lor, să asigure perenitatea familiei şi, deci, cea a speciei.

Albinele dovedesc un spirit real de echipă, spre deosebire de alte vieţuitoare ce trăiesc în grupuri din motive mai mult egoiste. Dezvoltarea acestei specii a mers într-o direcţie unică. Renunţarea la avantajul fecundaţiei în favoarea uneia singure depăşeşte cu mult ideea de regalitate. Dezinteresul pentru putere şi ataşamentul pentru sistem sunt complete. Din acest punct de vedere, omul este în coada unui astfel de clasament al naturii.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: