Corole albe de magnolii

gabriela-gentiana-grozade Gabriela Gențiana GROZA

La mijloc de Mărțișor, pe o vreme destul de capricioasă, sosim la Tinca, la „casa lui Sulfinică”, așa cum aveam să aflăm că a fost numită, cu haz, locuința noastră de aici, de către una dintre școlărițele care a citit poezia pisoiului nostim ploieștean. Pe șosea, în drum spre localitatea de pe malul Crișului Negru, zărim primele berze revenite la cuib. Ostenite de zborul îndelungat deasupra forfotei terestre, își cercetează locul în care vor depune ouă, asigurându-și perpetuarea speciei. Caișii, corcodușii, narcisele, zambilele se întrec în a-și etala florile, zumzăind de insecte.

magnolie_foto_Gabriela Gentiana GrozaÎn urmă cu 12 ani am adus de la Grădina Botanică din Cluj un puiet de magnolie albă. I-am dirijat coroana cu intenția de a determina planta să aibă un port de arbore care să bucure ochiul. An de an am așteptat să înflorească acele corole splendide pe care le văzusem în Grădina frumoasă a Clujului. Până acum, abia dacă făcea, primăvara, șase, șapte flori. Pentru prima oară, după atâta vreme, zilele acestea, coroana magnoliei s-a îmbrăcat într-o splendidă mantie albă. O să viețuiască de acum înainte cine știe câți ani și o să bucure sufletul oamenilor cu puritatea petalelor diafane deschise în martie!… Va împrăștia cu dărnicie parfumul specific florilor sosite de pe tărâmuri depărtate de noi și aclimatizate aici.

Gradinita Tinca_foto_Gabriela Gentiana GrozaCu inima bucuroasă la vederea peisajului prevernal, simt impulsul să îi revăd și pe copiii de la grădiniță, a cărei directoare mă îmbie cu delicatețe să le mai citesc poezii. Cântăm împreună „Vine, vine, primăvara…” Ei îmi spun că doresc să le interpretez și alte cântece la muzicuță. „O, mai frumos vin iară, cu flori și mielușei / Și fă să strălucească / gingașii clopoței…” răsună locașul în care micii tincani, ca niște petale pure de magnolia, se bucură de sosirea primăverii. Le spun ghicitori compuse de mine și publicate în volumul „Papucul păpușii”. Apoi le citesc stihuri pentru ei, florile ivite în familiile care îi îngrijesc cu drag. Și, cum Sulfinică și suratele lui sunt ființe curate, așa, ca și copiii de la grădiniță, recităm împreună poezia „De vorbă cu pisicuțele”. Cei care reușesc să rețină pe loc câteva versuri sunt aplaudați cu însuflețire de către colegii lor.

Gradinita_Tinca_Bihor_foto_Gabriela Gentiana Groza

– Spuneți voi, dragi pisicuțe,
Când vă spălați pe lăbuțe?
– Totdeauna ne spălăm
Și numai apoi mâncăm.
Avem mare grijă toate
Ca să fim cât mai curate.
Noi și dinții îngrijim
Să nu ne îmbolnăvim.
– Și copiii dinții-și spală
Dimineața când se scoală,
Cu pastă și perie,
Microbii să-i sperie.
Dacă sunt curați, e bine,
Cresc frumoși, așa, ca tine.
Pisicuțe și copii,
Tare sănătoși vor fi!

magnolie_crop_foto_Gabriela Gentiana Groza

În grădinile gospodarilor e mare forfotă. Se face curățenia de primăvară. Parcă toată suflarea e angrenată în revigorarea naturii. Așa cum reiese din poezia compusă de mine pentru vârsta copiilor, în dorința de a-i face să iubească natura.

magnolie_detaliu_foto_Gabriela Gentiana Groza

Curățenie în parc

În pom, o ciocănitoare
Ciocănește des și tare:
„Gândăcei drăguți și mici,
Viermișori, sunteți aici?
Tare dor îmi e de voi!”
Am putea s-o credem noi?
Doar ușița au crăpat,
Că flămânda i-a-nhățat…
În boscheți și pe alei,
O mulțime de căței,
Între dânșii, Azorică,
Cu făraș și măturică,
E pus serios pe treabă
Ca să curețe degrabă
Murdăria-mprăștiată
De căței veniți în ceată…
Se înclină frunze verzi,
Proaspete, de prin livezi,
Salutând copiii care
Au sosit cu mic, cu mare
Curățenie să facă
Lângă locul lor de joacă,
Parcul vor din nou să fie
Plin de flori și veselie!

foto_Gabriela Gentiana Groza_1

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: