Acting III

de Alexandru JURCAN

afis_Acting-3_2016Festivalul de teatru Acting de la Baia Mare a ajuns la a treia ediție, mereu sub auspiciile Rotary. Doamna Angela Dobrai, de la Rotary Club Baia Mare, coordonatoare de proiect, a fost secondată pe planul artistic de profesorul Nicolae Weisz. Ca și anul trecut, spectacolele au avut loc la Teatrul de Păpuși din centrul vechi al orașului primăvăratic: 25-27 martie, 2016. Din nou, cu seriozitate și dăruire, a fost prezentă echipa de la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj: Dana Moisuc, Gelu Badea, Raluca Sas-Marinescu, Mihai Pedestru, Cătălin Mardale. Work-shopurile s-au axat pe rostire, memorare, imagine, spațiu sonor, situații scenice. Andrea Mărculescu, de la Palatul Copiilor Cluj a realizat o emoționantă animație „Blak light”. Au sponsorizat cluburile Rotary din Arad, București, Cluj, Focșani, Huedin, Satu Mare, Sighet, Baia Mare.

Cel mai bun spectacol a fost Tics bureautiques realizat de Nicolae Weisz cu trupa sa Dramatis Personae din Baia Mare. Funcționari, șoareci de birou și o dramatică radiografie actuală a birocrației morbide, într-o regie exactă, surprinzătoare, de înalt nivel. Palatul Copiilor Cluj a prezentat Eu sunt Marie – un spectacol de Andrea Mărculescu, de neuitat, grație păpușilor gigantice. Gabriela Pavel de la Palatul Copiilor Arad s-a aplecat cu talent asupra unui text de Alejandro Jodorowsky (Opera panica), făcând viabil un univers al rigidităților și stereotipurilor. Ca de obicei, trupa Protha din Panciu face minuni în regia lui Cătălin Sfîrloagă, în sensul adaptărilor credibile și incitante. Textul lui Eric-Emmanuel Schmitt (Oscar și tanti Roz) prinde viață scenică, în mișcări precise, cu planul doi viabil, într-o înlănțuire profesionistă. Am râs cu poftă la textul lui Valeriu Butulescu (Veșnicie provizorie) propus de trupa Ferdy din Sighetu Marmației, în regia lui Gelu Marian. Actorii au înțeles perfect absurdul cotidian, frontiera dintre tragic și comic. Trupa Assentiment din Huedin a jucat textul lui Alexandru Jurcan (Păduri criminale), care a semnat și regia. O propunere pirandelliană despre nașterea unui spectacol, despre necesitatea dialogului actor-regizor. Dora Lazăr din București s-a încumetat să redea „altfel” versurile lui Sorescu, cu candoare și ironie. Extrem de dificil și interesant a fost spectacolul trupei Alandala din Baia Mare, inspirat din Commedia dell’arte, cu măști confecționate de actori. Mai puțin lucrată a fost piesa Game Over în regia lui Radu George Horotan (trupa Arttis din Satu Mare).

Am fost răsfățați cu două piese profesioniste: Plex, după texte de Eric Bogosian, cu Andrei Dinu și Andrei Stan, dar mai ales Columbinus de S. Karam și P. J. Paparelli – Teatrul Municipal Baia Mare – regia: Horia Suru (extrem de percutant, jucat impecabil, cu ingrediente pe măsură). La final, discuții cu animatorii, analiza spectacolelor, diplome, premii și chiar întâlniri mai zgomotoase la un… pahar.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: