Viciul tehnologiei. Reconectează-te cu Realitatea!

Alexandru Pleseade Alexandru PLEȘEA

Studiile noi arată nivelul nostru de fericire, teamă, anxietate, stres, curaj, dorințe, aproape toate stările ce ne mângâie entitatea zi de zi.
Toate statisticile se găsesc usor, dar explicațiile sunt prea ștințifice pentru a fi relatate aici.

Să-i dăm drumul:

Acum 10-15 ani, oamenii nu aveau așa multă tehnologie în jurul lor.

Tehnologia a venit și a spus bătând în piept: „Noi vă dam Transparență, să puteți vedea și avea orice, oriunde și cu oricine”.

Zis și făcut: Tehnologia a Început. Telefoanele au ajuns să fie principalul obiect folosit de mâna omului. Fetele cu vârste de 13-21 de ani se trezesc mai devreme cu 23 de minute decât acum zece ani și întârzie cu 11 minute mai mult la școală. Facebookul, prin toți algoritmii săi, invadează spațiul nostru, scrie un cod în mintea noastră, pe care, la tineri, îl asociem cu un viciu.

Oamenii se culcă cu ultima lumină fiind cea de la telefon și se trezesc de telefon, pe care îl răsfoiesc înainte de a-și săruta de Bună dimineața soțul/soția.

Oamenii își fac selfie-uri nu ca să arate că sunt frumoși și zâmbitori, ci ca să stocheze amintiri. Aceste amintiri ei le vor căuta după în telefon, pentru că în altă parte sunt mai greu de găsit.

telefon mobil_foto_Delia Florea_cropOamenii acum zece ani ieșeau în resturante și baruri, vorbeau, plănuiau, râdeau și își construiau realitatea. Oamenii acum ies mai mult, dar sunt mai preocupați de telefon decât de cei de la masă. În acest fel, au apărut nemulțumirile. Starea de spirit e scăzută din moment ce unul dintre cei ce s-au pus să guste din hrana naturii scoate subtil telefonul și-l alintă puțin cu privirea. Starea de spirit se mută și începe să depindă de tehnologie.

O serie de restaurante din America au monitorizat activitatea de la mesele lor în ultimii zece ani și au văzut cum oamenii sunt din ce în ce mai absorbiți de telefoane stând la masă. Au raportat creșterea medie de stat la masă, de la 125 de minute, la 175 de minute, ceea ce îi bucură pe ei, dar nu și pe consumatori. Oamenii în restaurante se plâng mai mult ca oriunde, unii speră că rezolvarea vine mâncând sau de la cel din față, dar nu e chiar așa. Mâncarea a ajuns să fie mâncată rece.

Personal, testat și numărat oamenii din metrouri, din cel newyorkez, până în cel bucureștean, nouă din zece nu zâmbesc telefonului lor. Acel unu rămas pare uitat în gânduri privind pe geam sau către alții, dar cu șanse mai mari de a-și induce un zâmbet decât cei din jurul său.

Contactul interuman începe să scadă, cel virtual crește. Mulțumirea și căutarea identității de sine nu poate avea loc virtual. Virtualul este o sursă de distracție, satisfacere a unor nevoi, dar atât. Singura parte pozitivă a virtualului este informația. Este accesibilă oricărui doritor de evoluție.

calculatoare_foto_Alexandru Ioan RomanVirgiliu Gheorghe, un pionier al cercetării despre sinele omului, de altfel și preot la muntele Sfânt Athos, aduce multe cauze în prelegerile sale, ca urmare a studiilor făcute. Jocurile pe calculator sau statul prea mult în fața ecranului duc la interiorizare, introvertire, depresie, neacțiune sau, mai rău, la dezvoltarea neadecvată a creierului.

Dezvoltarea armonioasă a creierului vine din interacțiune cu alt om, prin ochii și inima sa.

Rezolvarea totuși vine din buzunar și din timpul petrecut fără rost în fața ecranului. Dacă va crește voința unui consumator să se abțină de la telefon în timpul mesei, sau cât interacționeză cu alții, va observa mai des că este mai atent, mai conștient de cel din față, și deîndată starea de empatie crește. Nemulțumirile vor începe să dispară și Moș Crăciun să apară. Yeyyyyy

Sursa: http://www.alexandruplesea.ro/viciul-tehnologiei/

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: