Miniromanul local

de Nicoară MIHALI

Aurelia Oanca_Flamanzi de dragosteAdesea întâlnim oameni care declară că viaţa lor a fost un roman. Aurelia Oancă scrie un roman al oamenilor simpli, care au crezut în fiecare clipă a existenţei lor în dragoste şi Dumnezeu.

În miniromanul „Flămânzi de dragoste” cunoaştem destinul a doi oameni: o ea, Adela Barbu, care a divorţat şi timp de douăzeci şi cinci de ani şi-a crescut singură copiii, şi un el, Eugen Popescu, care şi-a pierdut soţia în urmă cu cincisprezece ani, fiind bolnavă de cancer.

Romanul se citeşte uşor, este un subiect comun, prezintă câteva personaje şi, în centrul lor, protagoniştii, Adela şi Eugen, fiecare cu viaţa lui până când se întâlnesc pe o bancă. „Rar mai vezi asemenea exemplare în zilele noastre”, zice Adela după ce-l cunoaşte pe Eugen, un bărbat înalt, drăguţ şi politicos.

Aş remarca aici drama celor două fiice, Miruna (fiica lui Eugen) şi Simona (fiica Adelei), ambele stabilite în străinătate, ambele divorţate şi cu câte un copil de crescut. Ele se întâlnesc la nunta părinţilor, se cofesează, apoi se întorc pe aeroport, de unde pleacă înspre ţările în care s-au stabilit. Acolo le aşteaptă copilul şi dorul de casă, înstrăinarea şi nefericirea.

Adela şi Eugen sunt fericiţi. Răstoarnă clepsidra, cer binecuvântarea copiilor şi se întâlnesc în faţa altarului, într-o iubire pătimaşă, pentru că: „dragostea e viaţă, lumină, e totul”.

Întrevederea cu Miruna o face pe Adela să exclame: „De astăzi înainte, voi avea două fiice”, şi cumpără un buchet de frezii. De fapt, este chiar buchetul de mireasă. Un roman care se încheie cu o nuntă intră în categoria cărţilor căutate şi citite.

Doamna Aurelia Oancă scrie o proză autobiografică. Nu are mari pretenţii stilistice, nu fabulează, nu inventează nimic. Scrie curat, cu sufletul, cu inima şi lacrima. De aceea cartea de faţă i-a ieşit de minune. Va avea lumea ei de cititori, va avea succesul cuvenit. Dacă nu, atunci va fi una din cele mai reuşite cronici de familie şi asta nu este puţin lucru.

„Flămânzi de dragoste” este o carte pentru orice vârstă, cu o poveste locală ce merită a fi cunoscută.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: