Trei calităţi mai valoroase decât un IQ mare

Alexanru Pleseade Alexandru PLEȘEA

IQ-ul determină interacțiunea cu originea și esența ta, dar el totuși are de lucrat pentru a ajunge să fie competitorul altor calități, care la rândul lor au nevoie de efort continuu.
Banii, faima sau importanța în societate duc individul la autoetichetare. Iq-ul lui nu face mai nimic dacă etichetarea există. Succesul vine din dezvoltarea la ceea ce este împreună cu următoarele calități.

  1. Autoreglarea

Capacitatea de a-ţi gestiona comportamentul ȋn concordanţă cu valorile și obiectivele tale. Suntem de cele mai multe ori cele mai mari obstacole ȋn faţa propriului succes.
tartaFaimosul studiu „Marshmallow” („Bezele”), realizat de Stanford, a constat ȋn a pune bunătăţi ȋn faţa unor copii, spunându-le că le pot mânca acum sau pot aștepta și vor fi recompensaţi cu o cantitate dublă. Urmărind vieţile acestor copii până la vârsta adultă, s-a descoperit că cei care au rezistat au avut rezultate academice mai bune, salarii mai mari și au fost mai puţin predispuși la obezitate.
Autoreglarea este ca un mușchi, poate fi epuizat repede, dar poate fi, de asemenea, lucrat și ȋntărit. Fă exerciţii zilnice de a te ȋnfrâna, reţine – refuză dorinţa de a sta pe social-media, nu mânca toată mâncarea din farfurie, sau trezește-te cu zece minute mai devreme dimineaţa.
Ca și copiii cu bezelele, obiceiurile dintr-o arie a vieţii sunt contagioase.

  1. Empatia

Empatia este abilitatea de a te pune la același nivel cu oricine și de a intra ȋn contact.
foto_Delia Florea_aViziunile diferite creează conflicte de obicei, empatia lasă loc integrării și eliberării de tensiune. Este diferenţa dintre „eu cred că greșești” și „ȋnţeleg de unde vii”. Primul nu este atât de rău, dar ȋn general ȋi lipsește empatia; cel din urmă este mai potrivit unei implicări mai constructive și cu final deschis. Iar asta este ceea ce creează legătura – cuvântul magic pentru oricine ȋn vânzări sau ȋn construirea relaţiilor.
Nu este o trăsătură selectivă, descoperirea „neuronilor oglindă” a demonstrat abilitatea biologică pe care o avem cu toţii de a empatiza. Uită-te la cineva cu chip de plantă și vei da ȋnapoi și vei „simţi” durerea lui.
Conștientizarea emoţională este cheia. Ȋncepi prin a-ţi observa sentimentele, emoțiile, etichetează-le de cum le simţi, descrie prin ce treci, ca și cum te-ai intervieva. Cu cât stăpânești și devii mai familiar cu sinele interior, cu atât vei ȋncepe să pricepi mai bine și să intuiești prin ceea ce trece altcineva.
Cel mai important, empatia arată că ȋţi pasă. Ţine minte vorbele lui Teddy Roosevelt „Pe oameni nu-i interesează cât de multe știi, până când nu știu ei cât de mult ȋți pasă”.

  1. Tăria de caracter

foto_Delia Florea_bPsihologul Angela Duckworth a studiat oamenii de succes din Academia Militară West Point, profesorii ucenici din cartierele dure și oamenii de vânzări din companiile private. A observat un factor comun: „Nu a fost inteligența socială. Nu a fost faptul că arată bine, că este sănătos fizic și nu a fost IQ-ul. A fost hotărârea, decizia – a fost factorul determinat sau tăria de caracter”.
Ȋn timp ce autoreglarea se ocupă cu tentațiile, tăria de caracter este elasticitate când se confruntă cu adversitate, fie fizică, fie psihologică. Este o trăsătură similară cu „mentalitatea de creștere”.
Când se luptă cu o problemă, o mentalitate fixă spune că nu reușește și nu sunt potriviți pentru job. O mentalitate de creștere crede că se apropie de soluție și câștigă ȋndemânare. Cercetarea prof. Carol Dweck a dezvăluit faptul că creierul creează noi căi neuronale dacă perseverează pe o problemă, și nu dacă renunță.
Subiectul a fost dezbătut mai pe larg în postul: http://www.alexandruplesea.ro/schimbarea-mentalitatii-tale-si-drumul-spre-succes/
De vină este deturnarea psihologică – condiționată de noțiunea popular răspândită cum că talentul se moștenește și este de neschimbat, doar că este maleabil. Adoptând o mentalitate de creștere, este mai mult decât o gândire pozitivă, schimbarea cognitivă reduce răspunsul de stres al corpului. O persoană mai puțin stresată va procesa mai eficient adversitatea și va fi ȋn stare să repete ȋn loc să se lovească de un zid.
Cultivarea tăriei de caracter necesită răbdare și perseverență. Dar poate fi dezvoltată prin exerciții zilnice simple, cum ar fi să ȋnveți să faci jonglerii sau un duș rece. Este vorba de a aplica efectul de conlucrare din finanțe ȋn toate ariile vieții.

Sursa: http://www.alexandruplesea.ro/3-calitati-mai-valoroase-decat-un-iq-mare/

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: