Rămâi Calm! Acceptă-i şi ajută-i pe cei Agitaţi!

foto_Alexandru Plesea

de Alexandru PLEȘEA
http://www.alexandruplesea.ro/

Indiferent de cât de evoluat, răbdător sau matur emoţional eşti, oamenii te vor călca pe nervi, cu sau fără intenţie. Unele persoane din viaţa noastră sunt maeştri la acest capitol. Ştiu exact ce să spună sau ce să facă pentru ca tu să faci saltul de la calm la nervozitate.

Cineva face o remarcă deplasată şi te simţi rănit sau te superi imediat. Un prieten uită să te sune sau să te includă într-o întâlnire cu alţi prieteni comuni şi vrei imediat să-i spui vreo două. Soţia îţi spune indirect că nu te-ai ţinut de o promisiune sau nu ai făcut ceva aşa cum şi-ar fi dorit ea, iar tu te gândeşti deja să-i propui divorţul. Mama ta îţi spune că nu-ţi disciplinezi copiii şi casa aşa cum ar trebui, iar tu te pregăteşti să ţipi în gura mare ce copilărie nefericită ai avut.

Dacă aceştia au acţionat sau nu intenţionat, împunsătura este dureroasă, iar dorinţa de le răspunde cu aceeaşi monedă te copleşeşte. Imediat, mintea ta formulează critici în ofensivă: „Cum îndrăznesc să sugereze aşa ceva? Cine se cred? Lasă, că-i pun eu la locul lor, merită, cu siguranţă!”

Desigur, această reacţie poate crea un atac de proporţii, care ajunge până la jigniri, lovituri sub centură, ţipete, sentimente rănite, neîncredere şi neînţelegeri pe termen lung. Sau câteodată nu spunem nimic, deşi suntem răniţi, dar aşteptăm momentul în care să ne răzbunăm printr-un comportament pasiv-agresiv.

Nimeni nu este imun la aşa ceva – nici măcar psihologii, antrenorii, mentorii, călugării sau preoţii. Îmi accept câteva momente din viaţă în care am plănuit momente de răzbunare, n-am acţionat, dar mintea mea de atunci, puerilă, de altfel, aşa gândea.

Dacă poţi să aştepţi câteva minute înainte de a porni la atac, îţi vei fi foarte recunoscător, pentru că ia mai mult efort şi răbdare să tratezi decât să previi.

Ce ai de făcut?!

Să-i dăm drumul:

 1. Respiră
  Inspiraţia de trei ori pe nas şi expirarea puternică pe gură taie legătura minte-emoţii negative. Automat, te vei linişti, fiziologic vorbind.
 2. Priveşte în interior
  Noi ne supăram pentru că nu avem suficient de mare încredere sau stimă de sine. Cei care o capătă, după un anumit nivel, ştiu să nu se mai identifice cu problemele altora, ci doar să găsească soluţii pentru ele.
 3. Practică liniştea interioară
  Poţi practica detaşarea de gândurile bazate pe ego şi caută din răsputeri să te conectezi cu viziunea unui sine înălţător. Nu spun că-ţi va fi uşor, dar sămânţa pe care o plantezi în psihicul tău acum, înainte ca cineva să te scoată din sărite, te va ajuta să rămâi ferm atunci când vei avea tendinţa să reacţionezi exagerat.
 4. Stabileşte limite
  Sunt unii oameni din viaţa noastră care găsesc o plăcere vinovată în a ne vedea agitându-ne şi pierzând controlul. Când ne văd în această ipostază, se simt în largul lor. Ar fi bine să-i îndepărtezi pe aceştia, dacă poţi. Îţi vor stoarce energia şi bucuria vieţii.
  Unii oameni vor inventa o problemă şi, cunoscându-ţi părţile vulnerabile, vor merge direct la ţintă pentru a-şi dovedi punctul de vedere. Dacă se întâmplă acest lucru cu persoanele pe care le iubeşti şi pe care vrei să le păstrezi în viaţa ta, atunci trebuie să le faci cunoscute în mod calm, dar ferm, limitele tale.
  Când se întâmplă să-ţi ieşi din fire, ia acest eveniment ca pe o şansă de a te autoanaliza, de a te vindeca şi dezvolta. Relaţiile cele mai strânse ne oferă oportunităţi de a afla mai multe despre noi înşine şi despre cine vrem să devenim. Conflictele şi rănile sunt inevitabile, dar poţi învăţa comportamentul dezirabil în aceste circumstanţe.

Concluzie: când omul va ajunge să-şi transforme emoţia negativă într-una pozitivă, mare parte din energia lui va creşte. Va dormi mai bine, va fi mai sănătos şi mai atent cu viaţa lui. Va câştiga şi va ajuta mai mult.

Alexandru Plesea_logoSplaiul Unirii 5
Bucureşti 030121
ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: