Picuri de înțelepciune. „Cugetări filocalice”, vol. 2

Delia Florea_Troita

de pr. Ilie BUCUR SĂRMĂȘANUL,
preot ortodox român

1. „Nici un creștin care crede drept în Dumnezeu nu trebuie să fie fără grijă, ci să aștepte întotdeauna ispita, ca atunci când va veni să nu se mire și să nu se tulbure, ci să rabde cu mulțumire osteneala necazului și să înțeleagă ce zice cântând Proorocul: Cearcă-mă, Doamne, și mă ispitește (Psalm 25, 2). Începutul virtuților e frica de Dumnezeu, iar sfârșitul, dragostea Lui. Începutul a tot binele este rațiunea făptuitoare și fapta rațională. De aceea nici fapta fără rațiune nu este bună, nici rațiunea care se deapănă fără faptă”.
Sfântul Ilie Ecdicul, „Filocalia” vol. IV, pag. 281.

***

2. „SUFLETUL (scânteia dumnezeiască n.a.), asemenea unei săbii, de nu va trece prin osteneli de bună voie și fără de voie, nu se va păstra nevătămat de loviturile celor ce vin asupra lui. Precum pricinile mai generale ale ispitelor de bună voie sunt trei: SĂNĂTATEA, BOGĂȚIA și RENUMELE, așa și ale celor fără de voie sunt trei: PAGUBELE, BATJOCURILE și BOLILE. Unora le sunt acestea spre zidire, iar altora spre surpare”.
Ibidem, pag. 282.

***

3. „De suflet e legată POFTA și ÎNTRISTAREA; iar de trup e legată PLĂCEREA și DUREREA. Și pricina durerii este plăcerea; căci voind să fugim de simțirea apăsătoare a durerii, alergăm la plăcere. Iar a întristării e pofta. Omul virtuos are binele înlăuntrul inimii; Omul iubitor de slavă deșartă are binele în cugetare. Răul, cel virtuos și sârguitor îl are la suprafață, pe când iubitorul de plăceri îl are în adânc.
Ibidem pag. 283.

P.S. Luați aminte la cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: „Privegheați și vă rugați, căci nu știți ziua și ceasul, și […] cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece”.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: