Epigrama în veci nu piere

festival epigrama_foto_Gentiana Groza_2

de Gabriela Genţiana GROZA

S-au mai astâmpărat ploile cu pietricele şi mai mari, şi mai mărunte, cu furtuni neaşteptate, tot românul să le-înfrunte… Căldura răspândită de soare, atât de necesară coacerii gramineelor, ne face totuşi, zilele acestea, să dorim iar câţiva stropi binefăcători de ploaie… Oricum, un lucru e cert: pe epigramiştii din ţară şi chiar pe unii împătimiţi ai speciei, originari din România, aflaţi în alte ţări, nu i-a împiedicat nimic să sosească la finele lui iunie, la întâlnirea a XXVII-a de la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului „Eterna epigramă”. În culisele organizării unui astfel de eveniment este multă strădanie şi dăruire din partea celor antrenaţi în desfăşurarea în bune condiţii a acestuia.
festival epigrama_foto_Gentiana Groza_4Vineri, 24 iunie a.c., epigramistul Petre Cioclu din Israel şi-a lansat volumul „Interferenţe lirice”, apărut la editura clujeană Napoca Star sub egida Uniunii Epigramiştilor din România. Neobositul autor a realizat o antologie de epigrame traduse, operă de mare interes pentru cunoaşterea speciei, îmbrăţişată de autori demni de a fi cunoscuţi.

Lui Petre Cioclu
Cu epigramele din carte
Traduse-n ţara de departe,
Faci între noi apropiere
Şi specia în veci nu piere!

Prezentarea volumului a fost realizată de epigramistul George Corbu, preşedintele UER, cu minuţiozitatea şi cu priceperea de acum bine cunoscute de toată floarea epigramiştilor.

festival epigrama_foto_Gentiana Groza_3

Lui George Corbu
Nici La Fontaine n-ar fi găsit
– În toată lumea, evident –
Un corb atât de iscusit,
Stând sus pe creangă, permanent!

Sâmbătă dimineaţa, oaspeţii au vizitat Muzeul „Poarta de su’ Feleac” apreciind cu acest prilej ideea minunată a unor oameni cu suflet mare care au amenajat un areal în care sunt protejate obiectele folosite de-a lungul vremii de către înaintaşii noştri. După-amiază, adunaţi în sala „Europa” a Casei de Cultură a Studenţilor, a urmat desfăşurarea „ostilităţilor”, întrecerea în suliţe epigramistice. A fost şi momentul de reculegere în amintirea trecerii la cele veşnice a epigramiştilor de mare forţă, Eugen Pop şi Efim Tarlapan. S-a instituit Premiul „Marian Popescu”, care se poate acorda de acum înainte epigramiştilor merituoşi. Apreciatul umorist Cornel Udrea a moderat programul de recitări şi de acordare de premii, cu priceperea omului de radio. În final, ca un dar oferit nouă, celor din sala „Europa”, a urmat prezentarea pe ecran a lucrărilor proprii de către caricaturistul brăilean de talie internaţională Costel Pătrăşcanu.

festival epigrama_foto_Gentiana Groza_1
Mie, totuşi, o goangă care se tot învârtea pe ecranul pe care apărea când dumneaei, când poza de grup a epigramiştilor aflaţi la festival, mi-a inspirat catrenul:

Apel de urgenţă
Pe ecran e un gândac
Şi nu ştiu ce să mai fac,
Fiindcă, dragii mei, se ştie,
… La gândaci am alergie!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: