La malul mării

Gabriela Gentiana Groza cu palarie de paiede Gabriela Genţiana GROZA

În vacanţa de vară, obişnuiam să plec la Constanţa, la bunici. Locuiau într-o casă cu curte, aproape de plaja Trei Papuci. În timp ce bunica rămânea acasă şi pregătea prânzul, eu şi Cati, sora mai mică, mergeam la plajă cu bunicul. Ne plăcea cu el. Era şugubăţ şi intra în mintea noastră, dar ştia să ne facă şi să îl ascultăm.
Marea Neagra_pictura de Gabriela Gentiana GrozaCând îşi răsucea mustaţa şi se uita serios la noi, era semn că ceva nu-i bine. Ne coceam la soare şi intram  mai întâi noi în mare, lângă mal. Urma să intre bunicul. La peste şaptezeci de ani, se avânta în valuri dincolo de geamandură. „Ia te uită la moşul!…” se minuna câte unul. „Ce departe se duce! Să nu se înece!…” Nu ştia că pe bunicul îl cunoaşte marea şi are grijă să ni-l aducă înapoi. El se întorcea radios, cu un zâmbet trufaş, parcă spunea: „Ei, ce ştiţi voi, sunt încă verde!” Culoarea ochilor lui se confunda cu nuanţele mării în clipele ei de mare limpezime.
carte postala_Cazino_Constanta_foto_Gentiana GrozaAn de an ne primea Pontul Euxin, locul unde a fost exilat poetul „iubirilor gingaşe” Publius Ovidius Naso. Ne saluta de pe soclu, în timp ce îi scandam frumoasele-i versuri. Ne plimbam pe faleză, admiram Cazinoul, gustam picături de apă sărată strivite la ţărm şi ne încărcam sufletul cu miresmele locurilor. Ultima zi de şedere la bunici era cea mai grea. Aş mai fi stat acolo să admir soarele răsărind din mare şi să simt clocotul valurilor pătrunzându-mi fiinţa.

Sfârşit de sezon –
un nasture luceşte
pe plajă-ntre scoici

haiku_Gabriela Gentiana Groza

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: