Întâlnire de lucru pentru organizarea Zilei Bunei Vecinătăţi şi a Festivalului Satelor

Prefectura_Sighet_13

COMUNICAT DE PRESĂ

Luni, 11 iulie, la Primăria Municipiului Sighetu Marmaţiei, Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş a convocat o întâlnire de lucru în vederea organizării în această vară a două evenimente de anvergură care au ca scop promovarea Ţării Maramureşului. Au participat: prefectul Sebastian Mihai Lupuţ, Adrian Dan Pop, directorul Cancelariei din cadrul Instituţiei Prefectului, Peter Hurley, preşedintele Asociaţiei Interculturale de Tradiţii, Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramureşean, Dan Pralea, managerul Centrului Cultural Sighet, Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, precum şi ceilalţi primari ai oraşelor şi comunelor din Ţara Maramureşului.

Întâlnirea a avut două teme: organizarea Zilei Bunei Vecinătăţi, care va avea loc pe 24 iulie în Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei, respectiv organizarea Festivalului Satelor, parte a Festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, programat pentru perioada 14-21 august.

Ziua Bunei Vecinătăţi este organizată de Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş, în colaborare cu primăriile localităţilor din Ţara Maramureşului şi cu Muzeul Maramureşean. Scopul evenimentului este, pe de o parte, promovarea judeţului nostru, atragerea de turişti în zonă, precum şi strângerea relaţiilor între primarii din stânga şi dreapta Tisei, în vederea promovării unor proiecte transfrontaliere. Sărbătoarea va începe la ora 11 pe podul de peste Tisa, unde oficialităţile române şi ucrainene se vor întâlni şi vor fi servite cu pâine şi sare. Ulterior, activităţile vor avea loc în Muzeul Satului. Va fi o sărbătoare a satelor maramureşene, cu un program artistic bogat, atât la scena amenajată în muzeu, cât şi în curţile caselor, cu degustări de bucate tradiţionale, cu un târg al producătorilor şi al meşterilor populari din mai multe sate, cu meşteri care vor lucra la faţa locului, torcând lâna sau sculptând lemnul, cu voie bună şi prietenie. Fiecare casă din muzeu va fi animată, iar vizitatorii muzeului vor fi aşteptaţi cu braţele deschise să deguste bunătăţile specific româneşti. Intrarea va fi liberă, iar ocazia de a vizita Muzeul Satului într-o zi de sărbătoare nu trebuie ratată. De asemenea, cu ajutorul Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Nord-Vest, va fi amenajată o expoziţie de proiecte de arhitectură vernaculară, iar cu sprijinul Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Baia Mare, o şcoală de pictură pentru copiii din Solotvino, chiar într-una dintre curţile muzeului.

Prefectura_Sighet_8

Cu ocazia acestei întâlniri, s-a discutat punctual care va fi contribuţia fiecărei comune pentru ca Ziua Bunei Vecinătăţi să fie într-adevăr o reuşită. Primarii s-au arătat dornici de implicare, fiind conştienţi că aceasta este o bună ocazie de promovare a localităţilor pe care le conduc, în condiţiile în care, aşa cum a subliniat prefectul Sebastian Mihai Lupuţ, turismul reprezintă pentru Maramureş o adevărată şansă de prosperitate.

Partenerii media ai evenimentului sunt: Necenzurat MM, Ştirile MM, Maramureş Media, Radio România Sighet, Jurnal MM, Doza 24, Graiul Maramureşului, Maramedia, Sighet FM, TV Sighet, Ziar MM, Detectivul de presă Şoc!, Ţara Mea Show, Nord TV.

În a doua parte a întâlnirii, irlandezul Peter Hurlez, stabilit de 22 de ani în România şi de un deceniu îndrăgostit de Maramureş, a prezentat principalele elemente ale Festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, a cărui a 7-a ediţie se va desfăşura în perioada 14-21 august în Ţara Maramureşului. Evenimentul este organizat de Asociaţia Interculturală de Tradiţii, iar Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş este partener. Festivalul cuprinde patru componente: Şcoala de Vară Moş Pupăză, care se va desfăşura la Valea Stejarului, cu o extensie la Săpânţa (Şcoala de Vară Maria Zapca); concertele Sus pe Bradova, de la Bârsana (17, 18, 19, 20 august); Festivalul Satelor; Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, de la Săpânţa (21 august, marea sărbătoare care încheie festivalul). Primarii din Ţara Maramureşului au fost invitaţi să se implice în Festivalul Satelor, care înseamnă ca în cât mai multe dintre cele 63 de sate din Ţara Maramureşului să se organizeze microevenimente care să le ofere turiştilor alternative de petrecere a timpului liber. De exemplu, Primăria Budeşti a propus o ieşire la stână, o vizită la meşterii populari şi o seară muzicală cu coruri bisericeşti; Borşa va participa cu Hora la Prislop; iar satul Văleni, cu o petrecere de recoltatul cânepii. Se va întocmi, astfel, o hartă a tuturor atracţiilor din cadrul Festivalului Satelor, care va fi tipărită în 5.000 de exemplare, pe hârtie rezistentă la apă, pentru a fi distribuite turiştilor.  De asemenea, satele Maramureşului sunt invitate să se implice în sărbătoarea de la Săpânţa, din ultima zi de festival, când vor putea participa cu mâncare tradiţională, program artistic şi meşteri populari. În ziua respectivă, străzile din Săpânţa vor fi închise, iar turiştii se vor putea plimba în voie printre case şi grădini.

Aşadar, este timpul să vă programaţi concediul, căci se anunţă o vară plină de evenimente în Maramureş.

Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: