Întâlnire pe tema realizării cadastrului

Prefectura_cadastru_15

COMUNICAT DE PRESĂ

Marți, 12 iulie, la Palatul Administrativ din Baia Mare, a avut loc o întâlnire de lucru pe tema OUG nr. 35/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 7/1996 privind cadastrul și publicitatea imobiliară. S-au discutat, de asemenea, și alte prevederi privind realizarea cadastrului în România. La ședință au participat prefectul Sebastian Mihai Lupuț, subprefectul Alexandru Bondrea, Ovidiu Ștefan, președintele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Maramureș, primari, viceprimari și alți reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale din județ.

Prefectura_cadastru_7

În data de 30 iunie 2016 a apărut OUG 35 care modifică și completează Legea 7/1996 privind cadastrul și publicitatea imobiliară. Guvernul și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară au stabilit măsuri pentru implementarea de urgență a modificărilor la Legea 7. Astfel, din bugetul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară se acordă fiecărei unități administrativ-teritoriale, până la finalul anului, printr-un contract cu finanțare anuală, o sumă maximă de 30.000 euro pentru realizarea cadastrului sistematic. În județul nostru, din cele 76 de unități administrativ-teritoriale, sunt vizate 71. Fac excepție cele 5 unități administrativ-teritoriale care intră în Programul Național de Cadastru și Carte Funciară: Recea, Satulung, Săcălășeni, Fărcașa, Dumbrăvița. Suma maximă de 30.000 euro va fi acordată atât UAT-urilor urbane, cât și celor rurale, și se referă strict la terenurile extravilane, fie ele cooperativizate sau nu. Banii vor fi virați prin intermediul Oficiului de Cadastru județean, cu care UAT-urile vor trebui să încheie un contract de finanțare. De asemenea, primăriile vor trebui să realizeze achiziția serviciilor conform legilor achizițiilor publice. Contractele se vor încheia pe sectoare cadastrale. Delimitarea sectoarelor cadastrale este atributul primăriilor.

Ovidiu Ștefan i-a îndemnat pe cei prezenți să citească prevederile OUG nr. 35 și instrucțiunile de realizare a cadastrului sistematic apărute prin Ordinul nr. 533/2015 al directorului Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primăriile vor face o cerere către Oficiul de Cadastru prin care vor solicita sume până la 30.000 euro, dar nu mai mari decât se preconizează a se cheltui până la sfârșitul anului. Banii alocați și necheltuiți intră în bugetul statului și sunt pierduți pentru acest program. UAT-urile pot beneficia în continuare de prevederile Legii 7, în sensul că pot realiza contracte de cofinanțare cu Agenția Națională de Cadastru, prin care aceasta va suporta fonduri aferente realizării cadastrului sistematic în valoare de 60 lei pe imobil. Restul până la suma licitată cu topografii autorizați va trebui suportat din bugetul propriu al primăriilor.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: