Scrie cu sânge pe geamuri

de Alexandru JURCAN

afis_filmul Black Butterflies_ Carice van HoutenA început să scrie poeme la 6 ani. În camera ei toți pereții conțineau versuri proprii, concepute spontan, așternute de mâna ei. Ingrid Jonker – despre ea este vorba – a devenit poet-simbol al Africii de Sud. S-a sinucis la 32 de ani prin înec în ocean. Toată viața s-a străduit să obțină dragostea tatălui, care avea mare funcție în stat, reprezentând aspra cenzură. Aflând de moartea fiicei sale, el ar fi spus: „Din partea mea, puteți s-o aruncați din nou în mare!” În 1994, când a fost inaugurat Parlamentul în Africa de Sud, Nelson Mandela a citit un poem de Ingrid Jonker.

În 2011 a ieșit pe ecrane filmul Black Butterflies/Fluturi negri, regizat de Paula van der Oest, după un scenariu de Greg Latter. Da, un film despre poeta Ingrid. În rolul ei, Carice van Houten. Mai joacă Rutger Hauer (tatăl) și Liam Cunningham (Jack).

Relația contorsionată cu Jack începe la ocean. Ea, Ingrid, e salvată din valuri de scriitorul Jack Carpe. Îi place mult faptul că a fost salvată de un om al condeiului. Dragostea lor o stimulează pe Ingrid, care scrie: „te repet… cu sânii mei, care imită conturul palmelor tale”. Ea e vulcanică, debordantă, cinică, înclinată spre excese. Se teme că dragostea ei se va dilua: „mă tem de cunoaștere, care-ți va schimba sângele în apă”. O interesează soarta negrilor. E internată la azil. Jack recuperează poeziile.
afis_2_filmul Black Butterflies_ Carice van HoutenTatăl îi spune în față: „nu vreau să te mai văd, ești o stricată!” Ingrid e iubită de prietenii ei, care îi fac surpriza totală: publicarea poemelor. După euforia debutului, ea bea în neștire, pleacă la Amsterdam, scrie cu sânge pe geamuri, apoi iar spital, electroșocuri, ploi, ocean, sinucidere. Jack privește trupul ei scos din ape. La începutul filmului, el a salvat-o. Acum constată doar finalul unui dezechilibru. Ce scrisese Ingrid ultima dată? „Acum mă acopăr pe veci cu fluturi negri”.

E un film corect, un film-omagiu, cu o actriță de excepție (Carice van Houten), care trece prin stări multiple, într-o transfigurare memorabilă. Fețe diverse, interpretare fascinantă. Versurile din camera copilăriei ei străbat uneori ecranul în fulgurații de perenitate.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: