Patru judeţe, invitate să susţină proiectul Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii în 2021

 

Comunicat de presă

protocol (3)

Instituția Prefectului – Județul Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, Municipiul Baia Mare și Fundația Baia Mare 2021 au organizat miercuri, 3 august, la Palatul  Administrativ din Baia Mare, o întâlnire cu reprezentanți ai Instituțiilor Prefectului și Consiliilor Județene din județele Satu Mare, Bihor, Sălaj și Bistrița-Năsăud. Scopul acesteia a fost semnarea unor protocoale de susținere a Municipiului Baia Mare în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

Au participat: prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, alături de vicepreședinții Doru Dăncuș și Lucian Morar, primarul interimar al Municipiului Baia Mare, Marinel Rob; reprezentanții Fundației Baia Mare 2021 – Vlad Tăușance, director artistic, Izabella Kis Kasza, director program, Andreea Ciortea, director executiv, Mihaela Pușnava, coordonator strategie și dezvoltare; prefectul județului Satu Mare, Radu Bud; președintele Consiliului Județean Satu Mare, Csaba Pataki; prefectul județului Sălaj, Marin Nițu; secretarul județului Sălaj, Cosmin Vlaicu; reprezentanți ai Instituțiilor Prefectului și Consiliilor Județene din Bihor și Bistrița-Năsăud.

protocol (28)În deschiderea evenimentului, prefectul Sebastian Mihai Lupuț a făcut un scurt istoric al proiectului Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii 2021, afirmând, printre altele: „În cadrul proiectului se are în vedere crearea de punți și parteneriate în regiune, în interiorul țării, dar și cu colaboratori externi, alături de care se vor organiza evenimente și se vor scrie proiecte. Este deosebit de important ca Municipiului Baia Mare să i se alăture parteneri cât mai numeroși și cât mai serioși, pentru a-l susține în obiectivele sale, a căror realizare va reverbera la nivel regional și chiar internațional. Parteneriatele vor fi benefice și pentru promovarea evenimentelor, astfel un public mult mai larg urmând să ajungă în Maramureș și în Baia Mare. În prezent, deși potențialul turistic al municipiului este foarte mare, prea puțină lume află despre noi și despre ceea ce putem noi să oferim. Cu toate acestea, odată ajunși în Baia Mare, turiștii sunt cuceriți și cu greu se hotărăsc să mai plece. Ceea ce vă propunem astăzi este să încheiem protocoale de colaborare cu administrațiile județelor Satu Mare, Bihor, Sălaj și Bistrița-Năsăud, spre beneficiul tuturor părților. (…) Vă cerem, așadar, sprijinul în drumul nostru spre îndeplinirea unui proiect ambițios, dar cu atât mai tentant, a unui obiectiv nu ușor de atins, dar care, odată îndeplinit, ar avea beneficii majore nu doar asupra Municipiului Baia Mare și a județului Maramureș, ci asupra întregii regiuni.

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, a subliniat buna colaborare existentă între partenerii din Regiunea Nord-Vest și faptul că scopul ultim al oricărei colaborări între administrațiile județene este de a le oferi oamenilor o viață mai bună. Marinel Rob, primarul interimar al Municipiului Baia Mare, a arătat că susținerea județelor apropiate va beneficia de reciprocitate, în sensul că Baia Mare și Maramureșul vor susține, la rândul lor, proiectele relevante din Bihor, Satu Mare, Sălaj și Bistrița-Năsăud.

În continuare, Vlad Tăușance, director artistic al Fundației Baia Mare 2021, a prezentat în linii generale proiectul pe care îl dezvoltă. Acesta a afirmat că ne aflăm într-un moment istoric, în contextul în care, în ultimul timp, cultura a fost o Cenușăreasă în România, alocându-i-se bani puțini și neexistând o strategie culturală bine conturată, iar schimbările în ministerul de resort având loc cu repeziciune. În schimb, abordarea proiectului Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii 2021 este una sănătoasă, iar susținerea exprimată de administrațiile județelor invitate, una benefică. Vlad Tăușance a opinat că ar fi de bun augur o inventariere a resurselor de care dispun cele patru județe și conturarea unei strategii comune de promovare. “Prin semnarea acestor protocoale, Regiunea Nord-Vest are o voce comună”, a mai spus reprezentantul Fundației Baia Mare 2021.

Oaspeții prezenți la eveniment și-au exprimat entuziasmul față de proiectul prezentat, opinând că un succes al acestuia ar atrage și o mai mare vizibilitate a punctelor de interes existente în județele lor. Prefectul și președintele Consiliului Județean Satu Mare au semnat protocolul pe loc, iar conducerile județelor Bistrița-Năsăud și Bihor urmează să îl semneze în zilele următoare. În ceea ce privește județul Sălaj, secretarul județului, Cosmin Vlaicu, a avut mandat din partea administrației județene să sprijine proiectul și să semneze protocolul.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: