Recenzie de cititor: „Fabrica de fericire”, de Anca Goja

de Adriana SZABO

coperta_Anca Goja_Fabrica de fericireAu trecut doi ani de la publicarea cărţii Zăpadă neagră şi alte povestiri, iar Anca Goja n-a stat degeaba.

Dacă în primul volum autoarea explorează fantasticul, în Fabrica de fericire (Cluj-Napoca, Editura Şcoala Ardeleană, colecţia Şcoala ardeleană de proză, 2016) simpla existenţă şi drama zilnică sunt suficiente pentru a permite răsturnări de situaţie. Mi-a plăcut Zăpadă neagră…, dar în Fabrica de fericire notez o creştere de nivel, o cizelare a scriiturii Ancăi Goja.

Ca şi în primul volum, citesc povestirile Ancăi cu un sentiment continuu de crescendo, aşteptând imprevizibilul. Uneori însă finalul e surprinzător tocmai pentru că e previzibil, informat de o realitate uneori prea crudă, despre care autoarea ne avertizează prin descrieri succinte ale unor detalii ce indică trăsături definitorii ale caracterelor: o grimasă ori un zâmbet strâmb („O zi de vacanţă”).

Anca Goja deschide larg uşa spre cotidianul unor vieţi trăite în ritmul pasiunilor şi dramelor individuale, dar şi sub influenţa dramelor celorlalţi. În „Viaţa e o aşteptare”, spre exemplu, o poveste ce pare să fi ajuns la punctul culminant doar ca să ne arunce apoi sub duşul rece al realităţii, autoarea pare să fi ales titlul cu mult tâlc. Personajul principal aşteaptă să-şi întâlnească destinul, apoi ia atitudine, refuzând să mai aştepte, pentru sfârşi prins în aşteptarea unui posibil suflet pereche.

În „Oaspeţi de seamă”, autoarea face cronica formalităţilor şi, de ce nu, a frivolităţii unor sisteme de guvernare pe care ne-am obişnuit să le etichetăm ca „tranziţie”, „modernizare” sau prin atâtea alte nume care în fapt servesc de faţadă unui model de administrare bazat adesea pe tradiţionalele cumetrii. Emblematică mi s-a părut plasa cu bunătăţi, simbol dual al ospitalităţii, dar şi al unui mod de a câştiga favorurile unor demnitari ale căror decizii ar putea avea consecinţe asupra bunăstării individuale.

Mă opresc aici, pentru a nu transforma recenzia într-un sumar al cărţii, dar şi în speranţa că v-am aţâţat suficient curiozitatea pentru a vă convinge să citiţi noul volum al Ancăi Goja.

Spor la citit!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: