Lansare de carte: Ioan-Aurel Pop, „Transilvania, starea noastră de veghe”

de Sandra CIBICENCO
Editura Şcoala Ardeleană

Doamnelor/Domnilor,

500 afise IA Pop - Transilvania Q.cdrVă invităm la lansarea volumului Transilvania, starea noastră de veghe de Ioan-Aurel Pop (serie de autor: Ioan-Aurel Pop, colecţia Şcoala ardeleană de istorie, Editura Şcoala Ardeleană, 2016).

Despre carte şi autor vor vorbi Irina Petraş, Mircea Muthu, Ioan Bolovan şi Vasile G. Dâncu.

Evenimentul va avea loc vineri, 26 august 2016, începând cu ora 19.00, în cadrul Congresului Naţional al Istoricilor Români, în Foaierul Casei Universitarilor (str. E. de Martonne nr. 1, Cluj-Napoca).

Ioan-Aurel Pop este istoric român, profesor universitar şi membru al Academiei Române. Director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, a condus şi Institutul Cultural Român din New York (SUA), precum şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (Italia). Din martie 2012, este Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din 2015, este preşedintele Comitetului Naţional al Istoricilor din România şi reprezentantul României în Comitetul Internaţional de Ştiinţe Istorice. Membru în diverse academii şi organizaţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, visiting professor al unor universităţi din SUA, Franţa şi Italia, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop este, de asemenea, autor a peste cincizeci (50) de cărţi, tratate şi manuale, şi a peste trei sute (300) de studii şi articole, publicate la edituri de prestigiu şi în periodice din peste 20 de ţări din Europa, America şi Asia. Temele predilecte de cercetare fac parte din domeniul istoriei medievale şi moderne timpurii: instituţii ale Transilvaniei, relaţii între Ţările Române, naţiunea medievală, raporturi româno-maghiare, paleografia latină şi limba latină ca limbă a izvoarelor.

Vă aşteptăm!

Ioan-Aurel Pop restituie la modul ştiinţific, dar şi afectiv, o forma mentis autohtonă, continuând astfel linia de referinţă a istoricilor şi universitarilor transilvăneni.
Mircea Muthu
* * *
Coperta IA Pop - Transilvania curbe.cdrTransilvania – starea noastră de veghe este o excelentă carte de vizită. Îl găsim aici pe Ioan-Aurel Pop istoricul, cel pentru care trecutul nu e simplă literă moartă sau inventar de cronologii seci şi controversate, ci chiar temelia prezentului. El este autor şi coordonator de impresionante spectacole ale rădăcinilor noastre – întrepătrunse cu ale altor neamuri, dar păstrându-şi autonomia şi specificitatea. Îl descoperim pe cititorul şi degustătorul de literatură bună, pentru care textul scris se cuvine a fi nu doar exact şi nepărtinitor în încheierile sale, ci şi rostit memorabil, în cuvinte potrivite care să probeze caratele limbii române. Îl întâlnim în fiecare pagină pe Ioan-Aurel Pop omul cetăţii, prezent în miezul lucrurilor şi gata să pună umărul la bunul lor mers. Atent la seisme mai mari ori mai mărunte ale vremii, intervine prompt şi expresiv de câte ori simte că punctul pe i a fost rătăcit în polemici goale. Îl găsim pe Profesorul îndrăgostit de Universitate şi de rosturile acesteia în lumea contemporană, cel care ştie, pe urmele lui Vasile Pârvan, care este „datoria vieţii noastre”. Citim elogiile sale atent cumpănite la marile figuri ale culturii naţionale şi argumentele sale ferme despre legitimitatea sentimentului naţional. E prezent pretutindeni, în fiecare literă, ardeleanul, de veghe la statura „învăţatei Transilvanii”, lucrând la durarea ei fiindcă îi ştie durerea. Da, e o carte de vizită. Pentru autor, dar şi pentru Transilvania. Pentru noi.
Irina Petraş

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: