Problema siguranţei în şcoli, discutată la Instituţia Prefectului

COMUNICAT DE PRESĂ

prefectura_scoli_8Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş a convocat pentru joi, 29 septembrie, o şedinţă cu tema „Analiza acţiunilor desfăşurate privind implementarea la nivel judeţean a Planului teritorial comun de acţiune la nivelul judeţului Maramureş pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar pe trimestrul III 2016”. La întâlnire au participat subprefectul Alexandru Bondrea, alţi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Asociaţiei Municipiilor, ai Asociaţiei Oraşelor şi ai Asociaţiei Comunelor (Ioan Mureşan, consilier în cadrul Primăriei Baia Mare, Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Gabriela Tulbure, primarul oraşului Seini, Emilian Pop, primarul comunei Săcălăşeni).

Subprefectul Alexandru Bondrea a prezentat Planul teritorial comun de acţiune, realizat pe baza Planului naţional comun de acţiune, transmis Instituţiei Prefectului – Judeţul Maramureş în data de 10 august 2016. De asemenea, subprefectul Alexandru Bondrea a prezentat Ordinul nr. 411/23 august 2016 privind reorganizarea colectivului judeţean de coordonare privind implementarea la nivel judeţean a Planului teritorial comun de acţiune.

prefectura_scoli_11În continuare, primarii prezenţi la întâlnire au arătat, pe scurt, situaţia şcolilor din localităţile pe care le păstoresc. La Seini, toate şcolile sunt împrejmuite şi au sistem de supraveghere video. La Sighetu Marmaţiei, primarul a evaluat drept îngrijorătoare tendinţa de creştere a consumului de substanţe interzise de către elevi şi a prezentat un plan de acţiuni de prevenire în şcoli. De asemenea, Horia Scubli a ridicat problema comercianţilor care oferă spre vânzare băuturi alcoolice în apropierea unităţilor de învăţământ. El a propus, totodată, schimbarea orei de începere a cursurilor, întrucât aceasta se suprapune cu ora de începere a orelor de serviciu, şi în oraş se creează aglomeraţie şi ambuteiaje. Primarul Emilian Pop s-a referit la capacitatea prea mică a microbuzelor şcolare, care sunt nevoite să facă multe drumuri pentru a transporta numărul mare de elevi, dar şi la problema şcolilor fără autorizaţie de funcţionare. Ioan Mureşan a fost de acord cu decalarea orei de începere a cursurilor la grădiniţă şi în ciclul primar, însă nu şi la liceu, unde numărul de ore zilnice este mare, iar începerea cursurilor la ora 9 ar însemna ca elevii să iasă de la şcoală la ora 16, ceea ce i-ar epuiza. De asemenea, Mureşan consideră că trezirea unui elev înainte de ora 7 ar însemna pentru acesta o pedeapsă. În ceea ce priveşte problema îngrădirii şcolilor, Ioan Mureşan a opinat că aceasta nu este definită, astfel încât să se ştie dacă gardul e doar o marcare a limitelor teritoriului unei şcoli sau este o protecţie care să nu permită intrarea şi ieşirea din incinta şcolii decât prin locurile special amenajate în acest sens. S-a vorbit despre tentaţia pe care o reprezintă pentru elevi diverse localuri, pe care aceştia le frecventează în timpul orelor de curs, în cazurile în care intrarea şi ieşirea din incinta şcolii nu sunt strict supravegheate.

Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: