Exerciții de PUTERE: Observă, observă, observă!

de Alexandru PLEŞEA

alexandru-pleseaRepetiția de față era motto-ul unuia dintre profesorii mei. Fiind un excelent observator, a învățat să-și ghideze atenția până la a avea ochi și la spate. Momentele în care ne explica un anume exercițiu de observare aveau o anumită intensitate, pe care o puteai simți și vedea la el.

La ce anume ne-ar folosi o bună observare a ceea ce este în jur?

Algoritmii pe care inima și mintea îi calculează la orice situație nouă din viață au o viteză mult mai mare decât ne închipuim. De exemplu, observând o emoție, ea ajunge în noi cu mult mai multă viteză decât un gând. Gândul are nevoie de o serie de circuite neuronale, care respectă anumite trasee automatizate. Emoția totuși vine de la stimulii exteriori, este combinată cu experiența și poate fi definită ca fiind răspunsul dintre sistemul nervos stimulând organele noastre și un simț pe care îl putem numi „recepție” sau „percepție”. Emoția are ca rezultat reacția, pe care o și observăm adesea zi de zi. Reacția ne îndeamnă să luăm decizii.

Observarea emoțiilor noastre este primul pas spre dezvoltarea noastră interioară. Dezvoltarea exterioară este la tot pasul și accesibilă oricui face enorme sacrificii interioare, dându-se cu capul de toți pereții pentru cum să facă primul milion. Armonia dispare, omul intră într-o schemă bazată pe dorințe, vise, confort, plăceri sau idealuri fanteziste și uită de natura sa proprie. Schema se poate simplifica cu ajutorul observației, sau mai ușor spus, a realității, așa cum aceasta apare, fără a fi modificată de alte gânduri. Truda până la primul milion devenind, astfel, mai ușoară.

Observația este mama realizărilor atât interioare, cât și exterioare ale unui om. Ea poate crea sau rupe comunicarea, planurile, gândurile, afacerile, stabilitatea financiară, dezvoltarea spirituală, înțelegerea și percepția realității.

Observația exterioară, se referă atât la gesturile nonverbale, cât și la cele verbale ale celuilalt, dar și la felul în care te raportezi empatic la cel din fața ta. Observația o vei face asupra ochilor, mușchilor feței, brațelor, frunții, grimaselor, tonului și ritmului vocii, a tempoului cuvintelor, a pozițiilor corporale. Empatia o vei simți atât prin gesturi, cât și prin postura corporală. Ce exprimi vei primi, adu-ți aminte că toți se vor oglindi în tine.

Observația interioară se referă la mișcările și impulsurile pe care sistemul nervos le activează în organele tale, generând anumite reacții corporale, atât de durere, cât și de plăcere. Observația o vei face asupra părții corpului tău care „simți” că este legată de emoția respectivă. În toate cazurile, păstrează această parte cât de jovială, optimistă și jucăușă poți tu. Observația mentală este un proces mai laborios și necesită o discuție ulterioară.

Omul neavând o pregătire nu poate fi un bun observator, tot timpul își va imagina altceva decât este de fapt. Adesea gândurile sau emoțiile îi vor fura ce are în mânecă, milionul din buzunar, adică prezentul, realitatea din fața sa.

Din categoria exercițiilor NLP, propun azi unul despre observare:

Exercițiu de observare

 1. Când ieşi pe stradă să te plimbi, mergi la magazin sau în drum spre serviciu, urmăreşte câteva persoane şi alege una pe care să îţi focalizezi atenţia.
 2. Apoi pune-ţi următoarele întrebări:
  – Oare câţi ani are acest om?
  – Oare ce simte el în acest moment?
  – Este un om singur sau are un partener?
  – Este bogat sau sărac?
  – Oare unde merge acest om?
 3. Apoi imaginează-ți că ești în pielea lui și trăiești prin ochii lui toată scena.

Nu sunt importante întrebările, important este ca mintea ta să fie atentă la acel om și să încerce să înțeleagă realitatea lui.

Observarea poate fi folosită cu succes oricând în relațiile interumane, deoarece aici se produc cele mai multe situații nefavorabile, tocmai din neatenția pe care un om o are față de altul. Cel mai la îndemână exercițiu de observare este să observi respirând și să fii bucuros de asta.

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
București 030121
ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: