Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul

– 16 octombrie –

de Maica Preoteasă
(Florica BAŢU-ICHIM)

sfantul-mucenic-longhinLonghin Sutaşul a făcut parte din grupul ostaşilor romani care au luat parte la răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos. El este acela despre care este scris în Evanghelia Sfântului Evanghelist Matei: „Iar sutaşul şi cei ce împreună cu el păzeau pe Iisus, văzând cutremurul şi cele întâmplate, s-au înfricoşat foarte, zicând: Cu adevărat, Fiul lui Dumnezeu era Acesta!” (Matei 27, 54). Longhin Sutaşul a fost, de asemenea, printre cei ce păzeau mormântul Domnului când „iată, s-a făcut cutremur mare, şi îngerul Domnului, coborând din cer şi venind, a prăvălit piatra şi şedea deasupra ei. Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada. Şi de frica lui s-au cutremurat străjerii şi s-au făcut ca morţi” (Matei 28, 2-4).

Ostaşii romani au fost plătiţi să nu spună adevărul despre Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, dar Longhin sutaşul şi alţi doi ostaşi au refuzat banii şi au spus tuturor adevărul despre Înviere. Ei s-au botezat şi, fără de frică, au început a-L propovădui pe Iisus Hristos. Atunci, mulţi au început să-i urască. Fiind prigoniţi în Ierusalim, au plecat în Capadochia, unde au adus pe mulţi la dreapta credinţă. Ajungând vestea la Ierusalim despre aceasta, duşmanii lui l-au plătit pe Pilat să scrie Cezarului, minţind că Longhin este duşman al cezarului şi, deci, să i se dea pedeapsa cu moartea.

Cezarul, crezând cele din scrisoare, a dat sentinţa de pedeapsă cu moartea. Atunci, Pilat a trimis soldaţi să-i caute pe Longhin şi pe cei doi prieteni, să le taie la toţi trei capetele, iar capul lui Longhin să fie adus la Ierusalim, pentru ca duşmanii să fie siguri că într-adevăr a fost ucis. Longhin şi prietenii lui s-au predat de bună voie ostaşilor şi au fost decapitaţi. Capul Sfântului Longhin a fost adus la Ierusalim unde, după ce a fost batjocorit, a fost aruncat în gunoiul din afara Ierusalimului.

După un timp, prin voia lui Dumnezeu, o văduvă din Capadochia, care orbise, s-a dus la Ierusalim ca să se roage pentru vindecare. Ea plecase la drum cu singurul ei copil, dar la puţin timp după ce au ajuns la Ierusalim, băiatul a murit. Şi pe când ea plângea cu durere moartea copilului, i s-a arătat Sfântul Longhin Sutaşul, care i-a spus cine este, ce a făcut în viaţa lui şi cum a murit. Apoi i-a promis că o să o ajute şi i-a cerut să meargă să caute capul lui în gunoiul din afara cetăţii. Femeia, pentru că nu vedea, s-a rugat de oameni să o ducă în afara cetăţii unde era gunoiul cel mai mult şi, căutând cu mâinile prin gunoi, a găsit capul sfântului. Şi imediat a început să vadă. Fericită, femeia a luat capul pe care l-a dus unde stătea ea şi l-a spălat. „În noaptea următoare i s-a arătat iar Sfântul Longhin în lumină mare, aducând pe fiul ei la dânsa, strălucind în îmbrăcăminte de nuntă şi, cuprinzându-l pe acesta cu dragoste părintească, a zis către văduvă: Vezi pe acela pentru care eşti în durere? Iată, femeie, pe fiul tău, iată în ce fel de cinste şi slavă se află, vezi-l şi te mângâie, pentru că Dumnezeu l-a numărat în cetele cereşti, care se află în împărăţia Lui; iar eu l-am primit acum de la Mântuitorul şi nu va fi depărtat de mine niciodată. Şi să iei capul meu şi trupul fiului tău şi să le pui într-o raclă. Să nu plângi mai mult pe fiul tău, nici să se tulbure inima ta, căci mare slavă, bucurie şi veselie nesfârşită i s-a dat lui de la Dumnezeu” (Vieţile sfinţilor pe octombrie). Iar femeia aşa a făcut.

Sfântul Mucenic Longhin sutaşul se sărbătoreşte în fiecare an pe 16 octombrie.

Întrebări pentru părinţi:

  1. Le-am citit copiilor noştri din Biblie despre răstignirea şi Învierea Domnului nostru Iisus Hristos? Dacă nu am făcut-o până acum, e timpul să o facem şi, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Sfântul Longhin Sutaşul a renunţat la rangul de sutaş roman, a părăsit Ierusalimul şi a murit ca martir pentru că a spus tuturor cele întâmplate la răstignire şi Înviere. Iar noi suntem atât de indiferenţi, încât nici măcar nu putem să le citim copiilor noştri despre acestea? Le punem meditator la matematică şi engleză, îi ducem la activităţi sportive, îi învăţăm despre maşini şi conturi bancare, şi uităm lucrul cel mai important din lume: Răstignirea şi Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Nu avem timp? Să ne facem timp. Mai bine pierd creditul la matematică şi engleză, mai bine rămân ultimii la sport, mai bine nu ştiu care e ultimul tip de maşini şi care e contul cel mai convenabil, decât să nu ştie despre Răstignire şi Înviere.
  2. Haideţi să stăm un pic, să ne gândim bine: vrem să ne salvăm copiii? Să lăsăm totul de o parte şi să ne ocupăm în primul şi în primul rând de sufletele lor. Şi cum pot fi salvaţi, dacă nu înţeleg Răstignirea şi nu înţeleg Învierea? Nici noi, oamenii mari, uneori nu înţelegem total, pentru că sufletele noastre s-au umbrit de păcate. Ei, copiii, au suflete curate, de ce să nu le adăpăm cu apa cea vie?
  3. Minciuna lui Pilat despre Longhin sutaşul a adus condamnarea la moarte a acestuia. Îşi dau seama copiii noştri cât rău poate face o minciună? Şi noi, părinţii, dacă privim înapoi la viaţa noastră, oare nu am minţit niciodată despre un semen de-al nostru? Dacă am făcut-o, e bine să ne mărturisim preotului nostru şi să cerem iertare de la Dumnezeu pentru această greşeală.
  4. Văduva care orbise, când a aflat că niciun doctor nu o poate ajuta, şi-a pus toată nădejdea în Dumnezeu. I-am ajutat pe copii să aibă încredere totală în Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Cel Care, după ce a creat lumea, nu a părăsit-o, ci are în continuare grijă de ea? El are grijă de întreaga omenire şi de fiecare din noi în parte. Ştim noi că Dumnezeu este întotdeauna cu noi şi ne ajută chiar dacă pentru moment ni se pare că nu ne ascultă rugăciunile? Când Dumnezeu ne dă încercări, le primim cu credinţă şi cu dragoste de Dumnezeu, ştiind că Dumnezeu nu dă omului mai mult decât poate omul răbda? Şi chiar dacă noi nu înţelegem acum de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă, poate într-o zi vom înţelege. Sau poate vom înţelege abia când vom fi pe lumea cealaltă. Nu contează când, dar va veni un timp când vom cunoaşte planul lui Dumnezeu şi fericiţi vor fi cei ce au avut încredere în timpul vieţii.
  5. Dacă uneori Dumnezeu nu împlineşte unele din rugăminţile noastre, acceptăm noi aceasta cu toată dragostea şi încrederea, sau ne purtăm ca nişte copii prea alintaţi, care, dacă nu obţin ce vor, se trântesc la pământ dând din picioare şi urlând cât îi ţine gura? Să ne rugăm la Dumnezeu să ne dea răbdare în încercări şi să-L rugăm să ne ajute să credem cu mai multă tărie.

Sfinte Longhin, cel ce ai trăit durerea de a fi de faţă la Răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos şi fericirea de a fi martorul Învierii Sale, roagă-te pentru noi şi familiile noastre!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: