Exerciții de PUTERE. Controlul dialogului interior

de Alexandru PLEŞEA

Alexanru PleseaCea mai răspândită conversație pe care o avem de-a lungul vieții este dialogul interior, când noi vorbim în interior, cu noi înșine. El ne ghidează, ne ajustează, ne adaptează și ne prelucrează prezentul.
Dialogul interior este vocea care există în noi și care ne spune ce să facem, în ce mod și când, ea ține cont de experiență, emoție și conjunctură.
Controlul dialogului interior este cel mai greu proces de la Neanderthal încoace. El nu ține cont de ceea ce știi, ci ține de voința de a nu te lua după orice îți tună prin cap.

Carlos Castaneda explică în mai toate volumele sale valoarea dialogului interior, ce ne face el nouă și ce-i putem face noi lui. Cu alte cuvinte, cu cât un om trăiește mai mult într-o continuă comunicare cu el însuși, prin imaginație, fără acțiune, cu atât mai aproape de depresie este, iar cu cât un om trăiește mai mult într-o continuă acțiune, premeditată de gândurile sale, cu atât mai aproape de realitate este.

Dialogul interior necesită un efort interior de observare și începe aici: atunci când mănânci, și te gândești la altceva, e imaginație, atunci când faci un lucru, și mintea îți stă la alt lucru, e imaginație. Pașii următori pe care, din lipsă de observare, îi facem sunt către a avea sfaturi, păreri sau idei pe care ni le dăm nouă înșine, fără a le experimenta sau susține prin acțiune.

Dialogul interior intens omoară vise, speranțe, fericirea și frumusețea vieții

Orice vrem să facem, suntem opriți de gândul: Dar cum voi fi când voi face asta? Ce se va întâmpla? Oare pot eu face asta? Sunt suficient de bun/pregătit?

Mai jos, este un exercitiu NLP, pe care îl poți folosi mai ales când ești în fața altora:

Creșterea încrederii în sine și controlul vocii interioare

  1. Gândește-te la un eveniment viitor, care este important pentru tine și hotărăște cum vrei să te simți în acel moment. Acum, alege-ți un actor sau pe cineva cunoscut, a cărui voce se potrivește cu energia pe care vrei să o ai în momentul important pe care îl vei trăi.
  2. Imaginează-ți că acel eveniment este gata să se petreacă și conversează cu tine însuți folosind vocea pe care ai ales-o. Dacă îți dorești, de exemplu, să fii încrezător și determinat pentru a obține un anumit rezultat, alegi vocea unuia dintre eroii tăi, spunând: „Aceasta este o zi importantă pentru mine. Voi adresa câteva întrebări și voi aștepta niște răspunsuri. Voi fi pozitiv, concentrat și determinat spre a obține rezultatul pe care îl doresc!”
  3. Acum, spune-ți din nou aceste lucruri, dând și volumul acelei voci mai tare. Ajustează tonalitatea și potrivește-le până când începi să te simți încrezător și determinat. Poți, de asemenea, să micșorezi volumul acelei voci atunci când dialogul tău interior începe să alunece către o zonă negativă.
  4. Când sesizezi că începi să îți repeți un dialog negativ și îți spui ce prostii ai facut, și aia…, și cealaltă…, sau rumegi o problemă de serviciu atunci când te duci seara la culcare, pur și simplu micșoreaza volumul și sesizează cum cuvintele se pierd, se îndepărtează, până când dispar complet. Poți, de asemenea, să modifici voci negative și să le înlocuiești cu voci ale unor eroi din desene animate. Cum ar fi pentru tine să auzi vocea lui Mickey Mouse spunându-ți acele lucruri negative?
    Sau, poate, Pluto? Sau Donald? Poți sesiza cât de ușor dispar sentimentele negative?

Concluzia vocii interioare: când faci un lucru, asigură-te că faci doar acel lucru. Dacă mintea ta este în altă parte, când faci acel lucru, vocea ta interioară a preluat controlul asupra ta.

Alexandru Plesea_logo

http://www.alexandruplesea.ro/
Splaiul Unirii 5
București 030121
ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: