Minuni în creuzetul toamnei

Gabriela Gentiana Groza cu palarie de paie

de Gabriela Gențiana GROZA

Felurite sunt schimbările din fiece clipă în celulele plantelor!
toamna_2_foto_gabriela-gentiana-grozaRegina substanțelor, clorofila atotputernică din limbul verde al ierburilor, arbuștilor și arborilor, se sacrifică toamna spre binele ființei în care sălășluiește. Se topește ușor în marea nesfârșită a naturii. Lumina din ce în ce mai slabă din zilele mai scurte ale lui brumărel oferă reginei un minunat prilej de a se arăta în slujba supușilor săi. E clipa din Univers în care fotosinteza ia o pauză.
toamna_5_foto_gabriela-gentiana-grozaUrmează un moment splendid, când alți pigmenți strălucesc, colorând frunzele în galben, maro, roșu, după cum au fost hărăziți să locuiască în celula vegetală chiar din momentul apariției pe pământ. Plopii, arțarii, platanii, nucii, pe lângă care trec, au intrat în toamna_3_foto_gabriela-gentiana-grozaatelierul unui pictor plin de talent la un vernisaj dintr-o expoziție autumnală. Coniferele cu acele pururea verzi stau de veghe la încântătoarea priveliște.
În creuzetul toamnei se pregătesc condițiile petrecerii zilelor de iarnă. Frunzele părăsesc toamna_4_foto_gabriela-gentiana-grozacrengile arborilor, plutesc dansând în aerul rece și se lasă pe solul din jurul trunchiului, în somn de trecere într-o altă stare. Ici-colo, pe apa Someșului, câte o pasăre caută hrană în unda nepăsătoare la schimbările firești ale anotimpului.

Frunze duse de vânt –
în copacul dezgolit
o coțofană

toamna_5_foto_gabriela-gentiana-groza

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: