de Maica Preoteasă
(Florica BAŢU-ICHIM)
Sfinţii sunt oameni care în timpul vieţii s-au străduit să facă întru totul voia lui Dumnezeu, ducând o viaţă morală şi religioasă perfectă. După moarte au făcut minuni şi, prin anumite semne, s-a arătat oamenilor că ei sunt sfinţi şi stau în apropierea lui Dumnezeu. Noi trebuie să citim vieţile sfinţilor şi să învăţăm de la dânşii cum să-L iubim pe Dumnezeu şi să facem voia Sa. Unii sfinţi au făcut minuni şi când erau în viaţă, şi după ce au murit. Despre alţi sfinţi noi ştim că au făcut minuni numai după ce au murit. De fapt, minunile sunt făcute de Dumnezeu, prin intermediul acestor sfinţi. Noi îi venerăm pe sfinţi şi ne rugăm lor să ne ajute pe noi şi pe apropiaţii noştri. Sfinţii, în cer, se roagă lui Dumnezeu atât pentru oamenii vii, cât şi pentru cei morţi.
Dimitrie, cel care avea să devină Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, era copilul voievodului Tesalonicului. Când s-a născut el, creştinismul era interzis, aşa că părinţii l-au botezat în ascuns. El a primit educaţia religioasă tot în ascuns, deoarece în acele timpuri era periculos să îndemni pe cineva să devină creştin. Era un copil bun, care Îl iubea din inimă pe Iisus Hristos şi îi ajuta pe săraci. Când era încă tânăr, părinţii lui au murit. Atunci împăratul Maximian, ştiind cât de înţelept era Dimitrie, l-a pus pe el voievod al Tesalonicului în locul tatălui său. Sfântul Dimitrie conducea poporul cu multă înţelepciune. Era iubit de oameni, spunea deschis că este creştin şi a convertit mulţi oameni la creştinism. Când împăratul Maximian, persecutor al creştinilor, a aflat că Dimitrie este creştin, s-a hotărât să îl prindă. El a dat ordin ca în fiecare cetate să se facă praznic pentru cinstirea zeilor. Venind împăratul în Tesalonic şi văzând că Dimitrie nu îi cinsteşte pe zei, l-a întrebat dacă este creştin. Sfântul Dimitrie a răspuns cu mult curaj că el este creştin şi atunci împăratul s-a supărat rău şi a dat ordin ca Sfântul Dimitrie să fie pus în temniţă.
În acest timp, un slujitor de-al împăratului pe nume Lie, cu un trup mai mare şi mai puternic decât al oamenilor obişnuiţi, era pus de împărat să se lupte cu creştini, să-i învingă şi să-i omoare aruncându-i în suliţe. Aşa au murit mulţi creştini. Atunci, Nestor, un tânăr creştin, s-a hotărât să lupte cu el dar, ştiind că numai cu ajutorul lui Dumnezeu poate învinge, s-a dus întâi la Sfântul Dimitrie să se roage pentru el şi să-l binecuvânteze. Sfântul Dimitrie, după ce i-a făcut semnul crucii pe frunte, i-a spus: „Du-te, şi pe Lie vei birui, şi pe Hristos vei mărturisi!” Nestor s-a dus şi, când a început lupta cu Lie, a strigat: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mă!” Nestor a câştigat, şi Lie a murit. Împăratul Maximian s-a supărat atât de tare de moartea lui Lie, încât a dat ordin ca Sfântul Dimitrie să fie omorât cu suliţe pentru că l-a ajutat pe Nestor. De asemenea, împăratul a dat ordin să i se taie capul lui Nestor (anul 303).
Noi îl sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie în fiecare an pe 26 octombrie, iar pe Sfântul Mare Mucenic Nestor în fiecare an pe 27 octombrie.
Sfântul Dumitru Basarabov
– 27 octombrie –
Tot pe 27 octombrie, îl sărbătorim pe Sfântul Dumitru cel Nou (care a trăit în secolul XIII), numit şi Sfântul Dumitru Basarabov, pentru că era din satul Basarabi.
Sfântul Dumitru Basarabov a fost păstor la început, păscând vitele oamenilor din satul său. Mai târziu s-a călugărit şi, pe lângă rugăciuni şi datoriile călugăreşti, el trebuia să aibă grijă de vitele mânăstirii. Amintim aici o întâmplare din viaţa sa. Odată, pe când era la păscut cu vitele, a călcat din greşeală pe un cuib de pasăre ce se afla în iarbă, şi puii au murit. Sfântului i-a părut aşa de rău de fapta sa, încât şi-a pedepsit piciorul cu care călcase cuibul şi, timp de trei ani, nici vara şi nici iarna nu şi-a încălţat acel picior.
Era umil, se ruga mult. Ţinea posturi, Îl iubea pe Dumnezeu. A murit în peştera în care dormea, pe o piatră mare, care îi ţinea loc de pat. Această peşteră se afla pe malul apei Lomului şi după multă vreme, când apa Lomului a crescut foarte mult, peştera a fost cuprinsă de apă. Spre mirarea oamenilor, de multe ori acolo se vedea o flacără jucând peste apă. Nimeni nu ştia de ce. Dar iată că odată o fetiţă bolnavă l-a visat pe Sfântul Dumitru Basarabov, care i-a spus: „De mă vor scoate părinţii tăi din apă, eu te voi tămădui” şi i-a arătat unde se află. Părinţii fetei au căutat acolo unde se vedea lumina jucând pe apă şi au găsit trupul Sfântului Dumitru Basarabov întreg şi luminat. Apoi, cu mare cinste a fost dus în biserica satului acest trup. Mai târziu, moaştele Sfântului Dumitru Basarabov au fost mutate în biserica Patriarhiei Române din Bucureşti, unde se află şi azi. În fiecare an de Sfântul Dumitru aceste moaşte sunt scoase afară, în faţa bisericii, şi mii de oameni trec pe rând prin faţa lor, le sărută şi cer ajutorul Sfântului pentru necazurile lor, pentru sănătatea familiei şi pentru salvarea sufletelor. Când locuiam în Bucureşti, am avut şi eu fericirea să văd aceste sfinte moaşte.
Întrebări pentru părinţi:
-
Ştie copilul dumneavoastră când e ziua numelui său, adică ştie când să-l sărbătorească pe sfântul al cărui nume îl poartă? Dacă numele copilului nu îl puteţi găsi printre numele sfinţilor din calendar, atunci el îşi va sărbători numele pe 9 martie, când sunt Sfinții 40 de Mucenici.
-
Cunoaşte copilul dumneavoastră viaţa sfântului al cărui nume îl poartă? Aveţi în casă o icoană cu acest sfânt? Sărbătoriţi în casă ziua numelui copilului dumneavoastră şi zilele onomastice ale celorlalţi membri din familie? Nu este nevoie să cheltuiţi mulţi bani, dar măcar un La mulţi ani! şi o sărutare, un cadou mic sau o mâncare mai bună este cu putinţă.
-
Ştie copilul dumneavoastră să citească un calendar bisericesc ortodox şi poate să găsescă în acest calendar sărbătorile mai importante din an? Dacă nu ştie, puteţi să-l învăţaţi. Aceasta îi va fi de folos o viaţă întreagă.
Reblogged this on Cronopedia.