„Reversul medaliei” de Bogdan A. Ghibu. Cluj-Napoca, Editura Ecou Transilvan, 2016

Semnal editorial

de Liliana MOLDOVAN

bogdan ghibu reversul medaliei COPERTA BT FINAL.cdr„Securitatea şi-a întins tentaculele până la nivelul unui ministru american”, astfel se încheie romanul de 764 de pagini intitulat „Reversul medaliei”, scris de Bogdan A. Ghibu şi publicat în acest an în colecţia Proză a Editurii Ecou Transilvan. Titlul, deşi semnificativ, nu dezvăluie aproape nimic din subiectul cărţii, dimpotrivă, pune cititorul într-o stare de incitantă nedumerire provocată de neputinţa de a aşeza romanul într-un gen literar foarte bine conturat.

Astfel, dacă în primele capitole, autorul relatează povestea lui Dan Stoica, un campion la tir, iar cititorul are impresia că se află în faţa unei poveşti din lumea sportului românesc, pe parcursul lecturii, descoperim că volumul se transformă într-o carte de aventuri şi devine un roman poliţist, din care nu lipsesc poveştile de dragoste şi răsturnările de situaţie incredibile. Surpriza cititorului este cu atât mai mare, cu cât naraţiunea abundă în episoade umoristice, prin intermediul cărora romancierul judecă societatea comunistă şi îşi bate joc de metodele prin care reprezentanţii securităţii îi monitorizau, în trecut, pe cetăţenii societăţii totalitare. Acest aspect conduce naraţiunea spre sfera umorului politic şi a celui de situaţie ori limbaj, prin intermediul căruia Bogdan A. Ghibu face glume pe seama agenţilor securităţii, oameni incorecţi, incapabili şi leneşi, care apelează la metode neortodoxe pentru a-şi manipula victimele pentru a le aduce pe calea „cea bună” şi a le feri de poluarea occidentală.

Personajul principal al romanului, Dan Stoica, un inginer pasionat de tir, participant la olimpiada din Los Angeles, cade victima înscenărilor securităţii, ajunge campion olimpic, se îndrăgosteşte de cine nu trebuie şi reuşeşte să se piardă în America şi să se stabilească în ţara tuturor posibilităţilor. În încercarea de a se integra în societatea americană, fostul campion la tir se căsătoreşte, apoi divorţează de fiica unui milionar, trece prin aventuri incredibile, este pe cale să îşi piardă viaţa în mijlocul conflictelor dintre anumite grupări mafiote, ca, în cele din urmă, să îşi ia în serios datoria de părinte şi să se întoarcă la fosta nevastă americană, cu suspiciunea că iubita pe care o ştiuse moartă în România este cât se poate de vie şi se afişează în compania unui important oficial american.

„Reversul medaliei” este, prin excelenţă, un roman actual, spumos şi consistent, care lasă cititorul cu gura căscată, îl poartă printr-o călătorie literară amuzantă, plină de suspans, cu personaje care se încurcă reciproc şi se urmăresc unele pe altele, în încercarea de a-şi controla destinul şi de a se descurca într-o lume dominată de nesiguranţă, suspiciuni, de fuga după averi, trăind într-o societate, cum e cea de la noi, în care urcuşul pe treptele succesului şi ale bunăstării necesită întotdeauna un preţ.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: