Creează-te, că altfel o fac alții!

de Alexandru PLEȘEA

Alexandru PleseaCând faci ochi dimineața, începi procesele de decizie. În afara celor mecanice, rar ai momente de evrika dimineața în drum spre baie. Probabilitatea unor momente de creație în care să strigi fericit după ce te-ai spălat pe dinți crește direct proporțional cu momentele în care îți aduci aminte că respiri, că, din fericire, e singurul lucru de care poți sigur, și din nefericire, până la un moment dat.

Creația nu vine la cei ocupați cu gânduri, planuri sau mecanicități.

Ea apare din cauza unor momente de asociație între interior și exterior, pe care le faci. Altfel spus, când știi un pic de tine, că respiri, ai nas, îți miști membrele pentru anumite acțiuni, vei face legături mai multe la nivel neuronal. Vei observa cum te miști, îți vei clarifica anumite mișcări, și ca urmare a unor momente de responsabilitate a mișcărilor, vei crea un discernământ la nivel mental și emoțional, cu alte cuvinte, vei începe să decizi cum să gândești și cum să te simți, în funcție de orice context în care te afli. Iar toate astea țin de efort.

De ce ai face un astfel de efort?

Clipele în care ești într-o discuție, o afacere, o relație, cumperi una-alta, ești atras/fascinat/identificat cu ce faci sau pe cine ai în față și începi să te comporți cum ai mai făcut-o în trecut la cazuri asemănătoare. Când îți aduci aminte că respiri, poți începe procesul (descris mai sus ) de creație, și rezultatul poate fi mult mai împlinitor pentru tine.

Creația este procesul natural prin care omul poate schimba prin observare de sine toate procesele în care se află în acel moment, de privire, simțuri clare, mișcat membre, idei, decizii, vocabular, acțiuni

În clipa în care omul nu face observarea de sine, el este martor la intențiile altora și nu poate deveni responsabil pe decizii. El crede că este, dar nu este, pentru că observarea de sine nu există.

Există multe exerciții de autoobservare, autocreație sau punerea în mișcare a discernământului de sine. Valoarea unor astfel de exerciții se va vedea în decizii, în privirea clară a omului (nu îi fug ochii în toate direcțiile), în intenționalitate, în coordonare etc. În acest mod, simularea unui comportament, a unor prejudecăți, a unei personalități false, a egoului, a vanității, și a altor stări negative va începe să scadă.

Discernământul omului este voința și atenția lui. Creația la fel.

Lăsând la o parte modul mecanic în care omul se află, el poate reduce comportamentul mecanic prin diverse exerciții care pot aduce rezultatele pe care le dorește mai rapid.

Din mai multe categorii din care pot alege câteva sugestii, cel de azi este din NLP și este foarte ușor:

Exercițiu de Observare:

1. Ia la întâmplare o carte din bibliotecă. Deschide-o cu ochii închiși și pune degetul pe un cuvânt.
2. Repetă asta până ai ales cinci cuvinte.
3. Timp de o săptămână, urmărește de câte ori apare în discuție oricare dintre cele cinci cuvinte.

Acest exercițiu te ajută să îți crești capacitatea de a observa lucruri pe care în mod normal le poți observa foarte greu.

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
Bucureşti 030121
ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: