Lansarea proiectului BatPro la Cluj-Napoca

ion-podosu_radu-cristea_lansarea-proiectului-batpro-la-cluj-napoca

Ion Podosu și Radu Cristea

de Ion PODOSU

Joi, 7 ianuarie 2016, în sala de conferinţe a hotelului Victoria, a fost lansat şi la Cluj-Napoca proiectul BatPro, iniţiat şi coordonat de Lions Club Transilvania, în parteneriat cu Filiala Judeţeană Cluj a A.N.R. Acest proiect, „calculator pentru nevăzători”, este finanţat de fundaţia „Orange” cu suma de 211.650 de lei, în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015, iar în judeţul Cluj, proiectul se derulează, după cum am arătat, sub egida Lions Club Transilvania.

Fundaţia „Orange” este o organizaţie neguvernamentală, care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice, menite să aducă schimbări pozitive în existenţa persoanelor defavorizate. Anual, prin fondul de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, fundaţia „Orange” oferă fonduri pentru organizaţii neguvernamentale care desfăşoară proiecte din domeniile sănătăţii, educaţiei, culturii şi integrării sociale pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz.

După cum declara domnul Radu Cristea, membru al echipei care a dezvoltat proiectul în Cluj-Napoca, peste 500 de calculatoare vor ajunge la deficienţii de vedere din ţară, la filiala noastră fiind repartizate, deocamdată, 20 de unităţi. După cum se ştie, printr-un soft special, nevăzătorii pot accesa mult mai uşor anumite programe de pe internet, şi aceasta doar prin utilizarea celor patru săgeţi (sus-jos, dreapta-stânga) de pe tastatura unui calculator obişnuit, ajutaţi de vocea sintetică „Simona”. Astfel, persoanele cu deficienţă de vedere care nu au avut până acum contact cu un calculator au posibilitatea, prin intermediul acestui program, să citească din biblioteca A.N.R. cărţile şi autorii preferaţi, aceasta conţinând peste 40.000 de titluri. Totodată, nevăzătorii au acces la o mulţime de posturi de radio, la ziarele centrale şi locale, la starea vremii etc. Acest program nu numai că le creează nevăzătorilor posibilitatea de a se informa, ci, în timp, le va stimula dorinţa de a lucra pe o tastatură cu ajutorul vocii sintetice, fiind prevăzut, în proiect, şi un curs de învăţare a tastaturii.

Trebuie să precizăm că aceste calculatoare provin din donaţiile unor persoane fizice şi juridice, fiind apoi verificate, adaptate şi chiar instalate utilizatorilor de echipele clubului Lions din diferitele oraşe. Semnificativ este faptul că acestea sunt distribuite gratuit. Remarcăm în acelaşi timp, disponibilitatea membrilor din echipa proiectului de a-i ajuta şi consilia pe viitorii utilizatori, precum şi feedback-ul favorabil pe care ni l-au transmis aceştia.

Mulţumim şi pe această cale membrilor Lions Club Transilvania pentru colaborarea fructuoasă, începută cu câteva luni în urmă, pe care sperăm să o ducem mai departe în aceleaşi condiţii.

(Ion Podosu, Mozaic, Cluj-Napoca, Limes, 2016, p. 135-136.)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: