Metoda comunicării „șmechere”

de Alexandru PLEŞEA

alexandru-pleseaDe ce simți nevoia să vorbești înainte ca celălalt să fi terminat ce spune? Te grăbești, fugi undeva, nu ai răbdare?

Evident că ai de lucru și vrei să fii zmeu, însă cu toate acestea, modul în care comunici este cartea ta de vizită.

Observă-te când te grăbești și introdu două-trei secunde pauză după ce cineva spune ceva. Argumentul principal este întărirea la ce urmează să spui. Greutatea pe care o dai la ceea ce spui, va fi măsurată de reacția celuilalt. Cu toții știm că o comunicare eficientă este realizată atunci când putem observa reacții emoționale la cel din fața noastră.

Comunicarea șmecheră se realizează când nu te identifici în povestea celui din față și în același timp vii cu idei și ajuți sau dezvolți ce spune, respectiv situația. Antrenamentul e greu pentru că cel mai des te vei identifica cu ce îți place sau nu îți place într-o discuție sau de om, și, automat, uiți de pauză și de creație.

Adaugă un strop de privire către ochii pe care îi privești, nu gesticula cu măinile, ține direcția capului către ascultător și vorbește-i ca și cum ți-ar fi prieten vechi sau rudă.

Din multe moduri de comunicare inventate și adaptate de mai-marii comunicării, cea descrisă mai sus este rar întâlnită și este pentru cei șmecheri, nu șmecheri ca de la colțul blocului, ci cei iscusiți, dibaci, atenți la cum vorbesc.

Observarea altora te poate ajuta să nu fii ca ei, grăbit, nerăbdător, identificat, pierdut. Observarea ta este direct proporțională cu timpul pe care vrei să-l câștigi dintr-o conversație eficientă sau plăcută. Nimeni nu vrea oameni grăbiți alături și cred că nici tu.

Una dintre tehnici, care vine din NLP-ul secret, nu prea spus pe piață, dar care poate fi introdusă în viitor, o putem numi Tehnica Roşu sau Negru – Negociere în cuplu.

Întrebări ca:

„Ai vrea să mergem la un film?”
„Ai vrea să mergem în parc?”
„Îţi place această maşină”?
„Te-ai hotărât să-l cumperi”? etc.

nu sunt foarte convingătoare, pentru că poti primi un răspuns de genul: Aş vrea, dar nu am timp!

Tehnica Roşu sau Negru sugerează o alternativă:
„Ai prefera să mergem în parc astăzi sau mâine?”

Practic, înainte ca interlocutorul să se fi decis, îi sugerezi să aleagă între două variante. În acel moment, inconştient, partenerul va fi forţat să gândească în alţi termeni. El atunci se va gândi: Este mai bine roşu sau negru?; Este mai bine acum sau mâine?

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
București 030121
ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: