Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

– 8 noiembrie –

de Maica Preoteasă
(Florica BAŢU-ICHIM)

sf-arhangheli-mihail-si-gavriilDupă cum ştim, ziua de luni a fiecărei săptămâni este dedicată îngerilor. În copilărie bunicile ne învăţau să ne rugăm îngerului păzitor. Înger, îngeraşul meu este, poate, prima rugăciune pe care am învăţat-o. Când am devenit adulţi, mulţi dintre noi am cam uitat de îngerul nostru. În fond, în ziua de azi, când avem televizor şi computer, cine mai crede în îngeri şi diavoli?

Cineva spunea că cea mai mare înşelătorie a vremii noastre este să-l faci pe om să creadă că diavolul nu există. Dacă ne gândim bine, inventarea roţii a fost o invenţie mult mai mare decât inventarea TV-ului şi a computerului. Marea deosebire însă este că, având TV-ul care ne spală creierul şi computerul care ne fură timpul, cădem în păcatul mândriei crezând că noi ştim totul, putem totul şi nu mai avem nevoie de îngeri, de sfinţi, de Dumnezeu. Vai nouă şi vai nouă, că vine o vreme când ne îmbolnăvim şi toate televizoarele şi toate computerele din lume nu ne pot ajuta. Şi atunci fugim fuga-fuga la îngerii pe care îi uitaserăm şi la sfinţii pe care nu îi sărbătoream şi la Dumnezeu de care ne îndoiam şi ne rugăm: Doamne, ne mai primeşti înapoi după trădarea noastră? Şi dacă murim de boală sau accident înainte de a avea timp a ne întoarce la Dumnezeu? Fericit acela care, fiind ispitit de diavol, a rămas mereu lângă Domnul! Cei plecaţi, întoarceţi-vă cât mai e timp, căci nu ştiţi ziua sau ceasul!…

Îngerii există cu adevărat. Ce sunt îngerii? „Îngerii sunt fiinţe spirituale, personale, raţionale, mărginite, dar superioare oamenilor, create de Dumnezeu spre a fi duhuri slujitoare, adică trimişi ai lui Dumnezeu către oameni pentru a le vesti acestora voia Sa.” (Dogmatica ortodoxă, Cluj-Napoca, 2000). Fiind fiinţe spirituale, îngerii nu au trup, dar când trebuie să se arate oamenilor, pentru ca aceştia să-i poată vedea, apar ca niște bărbaţi tineri. Îngerii nu au gen, nu mănâncă, nu sunt supuşi ispitelor. Fiţi atenţi şi evitaţi filmele proaste în care este pus şi câte un înger care bea, se îndrăgosteşte etc. Sunt blasfemii şi trebuie evitate, după cum trebuie evitate filmele pentru copii în care diavolul este prezentat sub forma unor drăcuşori drăguţi şi buni la inimă. Este o încercare de strâmbare a modului creştinesc de a gândi. Refuzaţi să vă înscrieţi sau să înscrieţi copiii în formaţii sportive care au numele satanei (Little Devils, Red Devils etc.) şi nu cumpăraţi copiilor dulciuri care, prin reflexe condiţionate, încearcă să asocieze numele diavolului cu o senzaţie plăcută (de exemplu Devil’s cake).

În Biblie, atât în Vechiul Testament, cât şi în Noul Testament, se vorbeşte de mai multe ori despre situaţii în care îngerii s-au arătat oamenilor. Menţionez aici îngerii care l-au vizitat pe Lot înainte de distrugerea Sodomei şi îngerul care s-a arătat femeilor mironosiţe spunându-le că Iisus Hristos a înviat.

Îngerii sunt enorm de mulţi ca număr şi se împart în trei triade (clase), după ordinea lor ierarhică. Prima treaptă cuprinde Scaunele, Heruvimii, Serafimii. A doua treaptă cuprinde Domniile, Stăpâniile, Puterile. A treia treaptă cuprinde Începătoriile, Arhanghelii, Îngerii.

Îngerii au fost creaţi de Dumnezeu înaintea creării omului. La început toţi îngerii erau buni, dar, fiind puşi la încercare de Dumnezeu, o parte din ei au căzut. Lucifer, din păcatul mândriei, împreună cu îngerii răi ai lui, s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu. Atunci a început o luptă în cer: Sfântul Arhanghel Mihail împreună cu îngerii buni a dus război împotriva lui Lucifer (Satan) şi îngerii lui răi. Arhanghelul Mihail a învins, iar Satan şi îngerii răi (diavolii) au fost aruncaţi din cer. Răzvrătirea îngerilor răi a fost un păcat spiritual, cel dintâi păcat din lume, pentru că îngerii răi „au păcătuit dintr-o răutate conştientă a voinţei, printr-o hotărâre liberă, deplină, irevocabilă şi definitivă. […] Urmările au fost mult mai grave decât ale păcatului strămoşesc: condamnarea lor veşnică, întunecarea şi orbirea minţii, împietrirea inimii şi învârtoşarea voinţei spre rău, moartea spirituală definitivă” (Dogmatica ortodoxă, Cluj-Napoca, 2000).

După cum îngerii există, fiind reali, şi diavolii există, fiind reali. Spre deosebire de îngeri, care vor salvarea sufletelor omeneşti, învăţându-i pe oameni spre bine şi bucurându-se de pocăinţa păcătoşilor, diavolii vor căderea sufletelor omeneşti, învăţându-i pe oameni spre rău, ispitindu-i şi bucurându-se de pierderea sufletelor. Trebuie subliniat că puterea diavolilor este limitată: ei pot să-l ispitească pe om, dar nu pot să-l forţeze să păcătuiască.

Sfântul Arhanghel Mihail este sărbătorit în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Tot în această zi îl sărbătorim pe Sfântul Arhanghel Gavriil, cel ce a anunţat pe Sfinţii Ioachim şi Ana că o vor naşte pe Sfânta Fecioară Maria. De asemenea, el a anunţat pe preotul Zaharia despre naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi tot el a anunţat-o pe Fecioara Maria că va naşte pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Împreună cu Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătorim în această zi toţi îngerii lor, sărbătoarea numindu-se Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Întrebări pentru părinţi:
  1. Ştie copilul dumneavoastră că îngerii şi diavolii există cu adevărat? Le-aţi explicat copiilor diferenţa dintre „drăguţii de drăcuşori” de la TV şi diavolii care există cu adevădrat şi îi tentează până şi pe copiii dumneavoastră? Aţi avut puterea să ziceţi NU! când copilul a vrut să se îmbrace în drăcuşor sau vrăjitoare în noaptea de Halloween? L-aţi oprit pe copilul dumneavoastră să decoreze casa cu diavoli şi vrăjitoare în noaptea de Halloween? L-aţi oprit să iasă din casă (să sărbătorească) noaptea de dinainte de Halloween, numită Noaptea Diavolului? Unele practici greşite sunt încurajate de şcoală, mai ales în cursul primar, când sufletul este mai uşor de influenţat. Părinţii au greaua datorie de a arăta copilului ce e bine şi ce e rău.
  2. Aţi renunţat să drăcuiţi şi să blestemaţi şi l-aţi oprit pe copilul dumneavoastră să folosească expresii ce iau în derâdere numele Domnului sau pomenesc numele diavolului? L-aţi oprit pe copilul dumneavoastră de la jocuri satanice ca Ouija board etc.?
  3. Aţi chemat preotul să sfinţească casa în care locuiţi şi aveţi icoane sfinţite în casă? E bine să aveţi, atât dumneavoastră, cât şi copilul, o cruciuliţă sau o iconiţă sfinţită, pe care să o purtaţi la dumneavoastră mereu.
  4. L-aţi învăţat pe copilul dumneavoastră ca la timp de ispită să ceară ajutorul lui Dumnezeu, făcându-şi semnul crucii şi rugându-se?

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: