Bastonul Alb la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

expozitia-tactila_ion-podosu

de Ion PODOSU,
președinte

Între parteneriatele pe care le are Filiala Judeţeană Cluj a ANR cu diferite instituţii şi organizaţii nonguvernamentale se află şi proiectul „Reducerea decalajelor dintre muzee şi persoanele cu deficienţe de vedere”, un proiect internaţional, realizat cu parteneri din Grecia şi Bulgaria. Din ţara noastră, iau parte la acest proiect Departamentul de psihopedagogie specială din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere şi, după cum am menţionat, filiala noastră.

Printre obiectivele specifice acestui proiect putem aminti:

  • Toţi cei implicaţi în acţiuni muzeale şi expoziţionale trebuie să exploreze şi să dezvolte soluţii creative pentru realizarea proiectelor incluzive pentru persoanele cu dizabilităţi, în general, şi, în mod special, pentru cele cu dizabilităţi de vedere.
  • Muzeele, în galeriile şi siturile culturale să faciliteze accesul fizic, senzorial şi intelectualal persoanelor cu deficienţe de vedere.
  • Persoanele care lucrează în acest domeniu să devină tot mai conştiente şi mai competente privind necesitatea accesibilizării spaţiilor, instalaţiilor şi obiectelor din colecţii pentru persoanele cu toate tipurile de dizabilitate, îndeosebi pentru persoanele cu deficienţe vizuale.

În acest context, cu ocazia Zilei Internaţionale a Bastonului Alb, filiala noastră a organizat şi sponsorizat un concurs de orientare şi mobilitate spaţială cu elevii de la LSDV şi o masă festivă, iar în ziua de 6 octombrie ne-am propus, în cadrul proiectului amintit, o vizită la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Astfel, un grup de 15 nevăzători din localitate şi din Turda, însoţiţi de referenţii Ina Boncea şi Bogdan Paşca, s-au deplasat pe jos de la sediul filialei până la muzeu, unde am fost întâmpinaţi cu multă căldură şi disponibilitate. Ghidul nostru ne-a condus în secţia amenajată special pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, deplasarea aici făcându-se pe benziile tactile cauciucate.

Trebuie să semnalăm că în dreptul fiecărui obiect expus se află inscripţii în alfabetul braille, cu denumirea obiectului şi la ce folosea acesta. Începând cu uneltele folosite la munca câmpului (plugul, grapa, şi altele mai mari), au putut fi percepute prin desenele în relief, iar celelalte care sunt utilizate în diferitele meşteşuguri ţărăneşti sau în diferite activităţi, ca: pescuitul, stupăritul etc. ne-au fost prezentate în mod direct. De asemenea, vizitatorii au avut posibilitatea să observe anumite elemente ale costumului popular şi, în miniatură, o casă ţărănească cu dotările ei. Desigur, pe pereţi erau numeroase şi reuşite fotografii ce înfăţişau diferite aspecte ale vieţii rurale, acestea fiindu-ne prezentate prin cuvinte de către însoţitorii noştri.

Cu toate că multe din obiectele prezentate ne erau cunoscute, mulţi dintre noi născându-ne la ţară, participând la această vizită ne-am manifestat plăcerea şi interesul pentru cele atinse, sentimentele concretizându-se şi în completarea chestionarelor de la finalul vizitei. Am plecat de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei cu impresii deosebite şi aprecieri pentru eforturile muzeografilor de a ne înfăţişa cu cât mai veridic posibil tot ceea ce posedă această secţie specială, iar sentimentul cu care ne întoarcem la casele noastre este acela de a reveni în acest spaţiu cultural al municipiului Cluj-Napoca.

Sursă foto:
http://www.muzeul-etnografic.ro/ro/palatul-reduta/expozitia-tactila

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: