Se întâmplă la bibliotecă. Agenda săptămânii 14-19 noiembrie 2016 – Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”

de Ştefan SELEK

Luni, 14 noiembrie
ora 13, sala de conferinţe

afis_lansare_baciut

Va avea loc lansarea volumului „Între lumi. Convorbiri cu Nicolae Steinhardt”, de Nicolae Băciuţ, ediţie nouă, publicată de Editura Libris Editorial din Braşov, director Virgil Oniţă.
În acelaşi cadru, Nicolae Băciuţ va susţine un recital liric „Pe unde umbli, poezie?

„Singur Nicolae Băciuţ […] îndrăzneşte să-i pună discretului eseist şi călugăr (cum altfel se cuvine să fie un călugăr dacă nu discret, reuşind să înăbuşe în sine cele lumeşti?) cea mai indiscretă întrebare care i-a fost pusă vreodată în public: „– Aţi iubit? Aţi fost iubit de – iată, am reţineri, sfiiciune, mi se pare că e impudic să pun o astfel de întrebare – o femeie?”(„România literară”).
Nicolae Băciuţ s-a născut la Chintelnic, judeţul Bistriţa-Năsăud, la 10 decembrie 1956. A absolvit Facultatea de Filologie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în 1982. Din 1979, a fost redactor, apoi secretar de redacţie la revista studenţească de cultură „Echinox”, din 1983, redactor la revista „Vatra” din Târgu-Mureş. În 1990, a fondat prima publicaţie privată la Târgu-Mureş, „Alpha”. Bursier în SUA, în 1990, unde a realizat singur revista „Noul pământ”. A fondat şi editat mai multe reviste, între care, din 2009, în regim de „one man show”, realizează revista lunară de cultură „Vatra veche”. A fondat mai multe edituri şi a publicat peste o mie de cărţi, din 1990 încoace. A fost corespondent la TVR 15 ani, din 2001 este director al Direcţiei pentru Cultură Mureş. A organizat sute de acţiuni, programe, proiecte culturale, în ţară şi străinătate. A publicat peste şaptezeci de volume proprii, după debutul în 1986, cu „Muzeul de iarnă” (poeme) – poezie publicistică, critică literară, jurnale de călătorie etc. A realizat volumul „Istoria literaturii române contemporane în interviuri” (două volume, 1000 p.), un proiect original, singular în peisajul editorial românesc. A realizat volume de interviuri cu Nichita Stănescu, Mihai Sin, Ion Vlasiu. Volumul de dialoguri cu N. Steinhardt a fost realizat epistolar, în anii în care N. Steinhardt se stabilise la Mănăstirea Rohia, iar Nicolae Băciuţ era redactor la revista „Vatra” din Târgu-Mureş. A fost distins cu numeroase premii, dintre care, cele mai recente sunt: Marele Premiu pentru Poezie al Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”, Ploieşti, în 2014, iar în 2016 a primit Premiul „Eminescu” la Festivalul Internaţional „Mihai Eminescu”, Drobeta-Turnu Severin.

Salonul artelor

UNESCO în Maramureş

Asociaţia „Sfântul Iosif Mărturisitorul” şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează expoziţia de pictură intitulată „UNESCO în Maramureş”, eveniment din cadrul proiectului cu acelaşi titlu, finanţat de Consiliul Judeţean Maramureş, prin Programul de finanţare nerambursabilă din bugetul judeţean a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale 2016.

Marţi, 15 noiembrie
ora 13, sala de conferinţe

coperta_grigore-ciascai

Va avea loc lansarea cărţii jurnalistului Grigore Ciascai intitulată „Cronica amară a unor ani irosiţi”.
Prezintă: Cristian China Birta, Ananei Gagniuc, dr. Ioan Marchiş
Moderator: dr. Teodor Ardelean

Miercuri, 16 noiembrie
ora 13, sala de conferinţe

afis-lansare-2016-11-16

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează lansarea volumelor de poezii „Arhitectura poemului” (2015) şi „Scrisori despre demoni şi sfinţi” (2016), volume de poezii de Ioan Romeo Roşiianu, apărute la Editura Ethnologica, Baia Mare.
Prezintă: Ştefan Mariş, Marian Ilea, Vasile Muste, Gabriel Cojocaru (Editura Grinta), Ioan Pavel Azap (revista „Tribuna”), George Tei (Bucureşti) şi Nicolae Scheianu.

afis-lansare-2016-11-16-g-tei

George Tei lansează la rândul lui două volume de poezii: „Remember” şi „Rătăcit în sentimente”. Prezintă: Ioan Romeo Roşiianu, Marian Ilea.
Recital de poezie: actorul Claudiu Pintican.

Sâmbătă, 19 noiembrie
ora 20, sala „Ion Burnar”

afis_seri-de-joc

Zeci de tineri invitaţi la „Seri de jocuri” în Municipiul Baia Mare

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, Asociaţia studenţească AMiCUS Baia Mare în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Petre Duflu”, dă startul proiectului „Seri de jocuri” care se va desfăşura pe parcursul întregului an universitar în a treia sâmbătă din fiecare lună sub mottoul: „Hai să fim prieteni!”
Acţiunea doreşte să ofere tuturor tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani din Baia Mare şi împrejurimi, diverse activităţi creative, care se vor desfăşura la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Bulevardul Independenţei, nr. 4B, sala de cenaclu (intrarea este în spatele clădirii).
Voluntari cu experienţă în activităţi cu tinerii, din cadrul Asociaţiei „AMiCUS Baia Mare” vor oferi timp de calitate pentru dezvoltarea unor relaţii durabile.
Organizatorii vor pregăti multiple activităţi şi jocuri de tip boardgames (ex.: jocuri de cunoaştere, team building, dezvoltare personală, activity, remi, jenga, quoridor, uno etc.).
Asociaţia AMiCUS desfăşoară acest gen de activităţi creative datorită interesului stârnit de tineri doritori să dezvolte un caracter frumos într-o ambianţă de calitate.
Activităţile se vor desfăşura în intervalul orar 20.00-24.00.
Încurajăm participarea cât mai multor tineri, intrarea fiind liberă!
Pentru mai multe informaţii, persoană de contact: Dan Robinson – coordonator de proiect
tel.: 0754-874.153
mail: amicus.baiamare@gmail.com

Pentru informaţii suplimentare:
Ştefan Selek
bibliotecar
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
e-mail: pr.bibliotecamm@gmail.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: