Colecția de azulejos a poetului și filosofului Lucian Blaga, expusă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

colectia-azulejos_lucian-blaga

COMUNICAT DE PRESĂ

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită joi, 24 noiembrie 2016, de la ora 14.00, la sediul central al instituției, str. Memorandumului nr. 21, la vernisajul expoziției Colecția de azulejos „LUCIAN BLAGA”.

Expoziția, organizată în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, prezintă o latură mai puțin cunoscută a personalității marelui poet și filosof Lucian Blaga, aceea de colecționar de artă, introducând publicul vizitator în ambianța atât de caracteristică a faianței lusitane.

La sfârșitul misiunii sale diplomatice în Portugalia (1938-1939), Lucian Blaga a cumpărat o gospodărie țărănească în hotarul orașului Bistrița, pe Dealul Cetății, ca loc de odihnă și creație. În anul 1985, fiica sa, Dorli Blaga, a donat muzeului din Bistrița șase cutii cu faianță cumpărate de poet în perioada lusitană. Donația constă în 125 de plăci de faianță (azulejo) din secolele XVII-XVIII, specifice artei portugheze. Ele decorau fațadele și interioarele clădirilor (palate, biserici, vile), precum și spațiile publice. Prin combinarea plăcilor, se obțineau compoziții de o mare diversitate (peisaje, scene biblice sau istorice) și suprafețe decorate tip tapet. Decorul consta în arabescuri, compoziții geometrice, florale, zoomorfe, în combinații de albastru cu alb, respectiv alb, albastru și galben.

Pe lângă colecția de azulejo, expoziția cuprinde și imagini din perioada petrecută de donator la Lisabona, imagini de la Bistrița, dar și o scurtă istorie a faianței lusitane.

În calitate de partener al acestui eveniment, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvanei completează expoziţia cu bunuri culturale aflate în patrimoniul său: masca mortuară şi mâna poetului Lucian Blaga, realizate în ghips, manuscrisul volumului „Fiinţa istorică”, scrisori ale poetului adresate profesorului Ion Breazu, precum şi lucrări, între care „Trilogia cunoaşterii” şi „Trilogia culturii”, în ediţie princeps, tipărite la Sibiu în perioada de exil a universităţii clujene, toate cu semnătura olografă a poetului, aflate în patrimoniul bibliotecii muzeului, printr-o donație a familiei Daicoviciu.

Expoziția va fi deschisă în perioada: 24 noiembrie – 30 decembrie 2016.

One Response to Colecția de azulejos a poetului și filosofului Lucian Blaga, expusă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

  1. Mircea Micle-Baia Mare, bd. Republicii Nr.7/36 spune:

    Mă bucură foarte mult acest mesaj al D-nei A Jucan, prin care am cunoscut, o faţetă nouă a biografiei marelui poet şi filozof Lucian Blaga, aceia de iubitor şi colecţionar de artă. Felicitări!
    Mircea Micle

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: