Radio Cluj – prietenul nostru

de Ion PODOSU

radio-clujO dovadă a îndelungatei şi constantei prietenii dintre postul regional Radio Cluj şi nevăzători ne-a fost oferită încă o dată, în ziua de 9 martie [n.r. 2004], când prietenul cel mai devotat al profesorilor şi elevilor de la Liceul pentru Deficienţi de Vedere, scriitorul şi redactorul Cornel Udrea, ne-a invitat să luăm parte la manifestarea inaugurală a ciclului dedicat împlinirii „primilor 50 de ani din existenţa acestui post de radio”. Trimiţându-şi în eter prima emisiune la 15 martie 1954, Radio Cluj a fost, de-a lungul anilor, şi pentru nevăzători, mai mult decât un partener constant, o gazdă primitoare şi afectuoasă, de la al cărei microfon s-au auzit vocile atâtor scriitori, solişti, conducători de instituţii, tineri şi vârstnici, exprimându-şi sentimentele şi gândurile ce i-au animat. De asemenea, acest post de radio ne-a făcut părtaşi la multe din evenimentele sale culturale, constituindu-se, astfel, într-un mijloc eficient de comunicare şi de integrare cu ceilalţi.

Nici de data aceasta nu am fost uitaţi, şi un grup de elevi au putut asista, în sala Acusticon a studioului, la un spectacol de muzică şi umor de o aleasă ţinută artistică, prilej cu care, mai ales fetele noastre, l-au văzut în carne şi oase pe celebrul actor Florin Piersic, pe care l-au asaltat cu cereri de autografe, iar el nu s-a lăsat prea mult rugat, scriindu-le cuvinte de neuitat. Spectacolul a fost precedat de vernisarea mai multor expoziţii (şi noi, nevăzătorii, am avut acces la multe dintre exponate): o expoziţie ilustrată cu obiecte de epocă din istoria radioului, una cu caricaturi, înfăţişând diferite ipostaze ale folosirii radioului, dar şi pe lucrătorii instituţiei. De asemenea, o expoziţie amuzantă şi originală a fost cea intitulată a „obiectelor imposibile”, precum: un ciocan cu bec, un telefon cu două receptoare (deci fără microfon), foarfeci cu tăişul invers.

Participarea noastră la această atractivă manifestare artistică ne-a produs sentimentul că ziua de 9 martie nu a trecut în zadar şi nu a fost una din şirul zilelor monotone, banale, ci a fost, dimpotrivă, una fructuoasă, plină de satisfacţii pentru inimă şi minte. Şi aceasta datorită postului de radio Cluj, datorită nepreţuitului lui redactor Cornel Udrea, motiv pentru noi să le transmitem şi pe această cale un călduros „La mulţi ani!”, însufleţit de expresia sentimentelor noastre de recunoştinţă pentru prietenia generoasă pe care ne-o poartă de, iată, o jumătate de secol.

„Litera noastră”, an. 36, nr. 133, 2004, p. 21.
(Ion Podosu, Mozaic, Cluj-Napoca, Limes, 2016, p. 147-148.)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: