Două concursuri naționale dedicate scriitorului Ion Blăjan

ion-blajan

Ion Blăjan

de Ion PODOSU

Anul 2011 a consemnat centenarul naşterii lui Ion Blăjan, una dintre cele mai cunoscute personalităţi din comunitatea nevăzătorilor români (într-o anumită perioadă), afirmată în două importante domenii artistice: muzică si literatură.

După cum se ştie, Ion Blăjan s-a manifestat ca un veritabil rapsod şi culegător al folclorului din Ţara Secaşelor, precum şi ca un captivant autor al romanului „Omul cu ochelari negri”, al cărui titlu îi trimitea pe mulţi cititori cu gândul la o carte de aventuri; şi nici nu greşeau prea tare, deoarece această scriere este una ce se referă la aventura vieţii unui nevăzător din naştere, care a trebuit să depăşească nenumărate şi mari obstacole existenţiale.

Consiliul Director al Asociaţiei Nevăzătorilor din România a marcat această aniversare prin reeditarea cărţii amintite, la „Editura Limes” din Cluj-Napoca, cu o prefaţă pe care am avut plăcerea să o scriu, completând-o pe cea iniţială, a scriitorului Ion Brad. Mai mult, textul a fost selectat să constituie bibliografia concursului „Prietenii cărţii braille”, ediţia 2012, acţiune desfăşurată, conform tradiţiei, la aceleaşi date cu concursul de „Lectură rapidă şi corectă în braille”.

ion-blajan_omul-cu-ochelari-negriIar cartea a avut din nou succes, aşa cum s-a întâmplat cu ani în urmă, când a cunoscut reeditări în tiraje semnificative. De această dată însă, ecoul favorabil stârnit în rândul publicului s-a exprimat cu ajutorul unui reper diferit, şi anume numărul concurenţilor care s-au înscris la prima fază a întrecerii, cea desfăşurată la nivelul filialelor asociaţiei. Iar acesta a fost, într-adevăr, semnificativ mai mare decât în ultimii ani. A atras atenţia şi pregătirea participanţilor, atât de bună, încât, trebuie menţionat, în unele cazuri anevoie s-au putut face departajările pentru calificare şi pentru premii.

Câştigătorii de la filialele din zona de vest a ţării s-au înfruntat pentru accederea în ultimul act la Braşov, iar cei din zona de est la Slănic-Moldova (Bacău), disputele fiind deosebit de intense.

Finala s-a desfăşurat la Alba Iulia, în data de 5 mai, într-o excelentă organizare, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în prezenţa autorităţilor locale: Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Paul Voicu, viceprimarul municipiului Alba Iulia, şi Marius Şchiau, directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

Ca de fiecare dată, concurenţii de la „Prietenii cărţii braille” au dovedit o excelentă pregătire, în faza de baraj intrând, cu punctaj maxim, nu mai puţin de şase din cei unsprezece participanţi. S-au desprins, finalmente, în câştigători, după epuizarea a patru serii de întrebări, următorii:

  • Iosif Solomon (filiala Bacău) – locul I;
  • Jana Coculeanu (Iaşi) – locul al Il-lea;
  • Mariana Gaspar (Timiş-Caraş Severin) – locul al IlI-lea:
  • Ioan Coroi (Cluj) – menţiune.

Finaliştii celui de-al doilea concurs, rezervat celor mai performanţi dintre cititorii braille, au obţinut şi ei performanţe de excepţie. S-au impus, în ordine:

  • Carmen Borşoş (filiala Vâlcea) – locul I (51.5 secunde);
  • Constantin Cristache (Timiş-Caraş Severin) – locul II;
  • Edith Mate (Satu Mare) – locul III.

Juriul, condus de autorul acestor rânduri, reprezentant al Consiliului Director Naţional al A.N.R. şi preşedinte al filialei Cluj, i-a avut în componenţă pe Marius Şchiau şi Viorel Şerban (vicepreşedintele filialei gazdă), iar la secretariat experienţa doamnelor Ina Boncea (Cluj) şi Aurelia Trandafir (Buzău) şi-a spus din plin cuvântul, echipa tehnică fiind perfect completată de doamna Simona Bucuci – examinator – şi de ceilalţi colaboratori.

Să nu uităm şi contribuţia celor doi sponsori: Cristian Fuga, manager la S.C. Jidvei, şi Consiliul Director Național, care au acordat câte un stimulent pentru minte, inimă şi spirit. Preşedintele filialei interjudeţene Alba-Hunedoara, Ioan Buţu, şi-a dovedit, o dată în plus, capacitatea organizatorică şi ospitalitatea, înconjurat de salariaţi şi consilieri harnici şi disponibili la toate solicitările.

„Litera noastră”, an. 42, nr. 164, 2012, p. 3-4.
(Ion Podosu, Mozaic, Cluj-Napoca, Limes, 2016, p. 127-129.)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: