O dublă competiţie culturală desfăşurată la Buşteni (12-14 mai 2013)

de Ion PODOSU

ion-podosuDupă cum se ştie, din motive obiective, anul acesta [n.r. 2013] concursurile „Pe meridianele lumii” şi „Imaginea ta contează” s-au desfăşurat primăvara şi nu toamna, cum se întâmplă de obicei. Organizarea finalelor celor două concursuri a revenit Filialei Judeţene Prahova a A.N.R., care a ales ca loc de desfăşurare un complex hotelier din staţiunea montană Buşteni de pe Valea Prahovei, loc situat într-un frumos cadru natural, completat cu esenţele cromatice şi înmiresmate ale primăverii, cu un cer de un albastru intens.

Concursul „Pe meridianele lumii” a reunit şi în acest an un număr important de concurenţi (peste 300 la nivel naţional), calificându-se la faza finală cei mai buni dintre câştigătorii de la cele trei zone, aşa încât lupta pentru podium nu a fost deloc uşoară, departajarea pe cele patru trepte câştigătoare făcându-se în urma celor două runde de întrebări de baraj. Astfel, clasamentul a fost următorul:

Locul I – Vasile Giulea, Filiala Argeş;
Locul II – Ioan Coroi, Filiala Cluj;
Locul III – Ion Giulea, Filiala Dolj Mehedinţi;
Menţiune – Valer Oancea, Filiala Galaţi.

Concursul rezervat doamnelor şi domnişoarelor s-a bucurat de atractivitate îndeosebi prin proba artistică, la care juriul s-a pronunţat cu dificultate în aprecierea celor mai alese interpretări poetice şi muzicale, caracterizate prin dăruire şi gust estetic. La acest concurs, după cum opinează şi preşedinta Comisiei Naţionale a Femeilor, dna Ana Hompot, se impun unele îmbunătăţiri, în special la proba catrenelor, devenită cam „obosită”. Şi aici, detaşarea pe cele patru locuri s-a făcut în urma celor două serii de baraj.

Locul I – Mariana Potra, Filiala Cluj;
Locul II – Jana Coculeanu, Filiala Iaşi;
Locul III – Mariana Gaşpar, Filiala Timiş-Caraş-Severin;
Menţiune – Diana Udrescu, Filiala Argeş.

Juriul, a cărui componenţă trebuia să fie dintr-un număr impar, a fost alcătuit din: Viorel Şerban, autorul chestionarului pentru toate fazele concursului de cultură generală, Ana Hompot, preşedinta Comisiei Naţionale a Femeilor, şi Ion Podosu, vicepreşedinte şi reprezentant al Consiliului Director Naţional al A.N.R., fiindu-ne alături şi preşedintele filialei gazdă, dl Carol Cârtiţă. Din colectivul tehnic, care a contribuit cu profesionalism la buna desfăşurare a concursurilor, au făcut parte referenţii culturali-sportivi de la filialele Buzău-Vrancea, dna Aurelia Trandafir, Harghita-Covasna, dna Lukacs Monica şi Cluj, dl Bogdan Paşca (examinator). Tuturor le mulţumim şi, în mod special, mulţumiri călduroase lui Viorel Şerban, autorul sutelor de întrebări pentru concursul de cultură generală.

Cu regret, dar nu pot încheia aceste rânduri, fără a semnala şi unele neajunsuri privitoare la condiţiile de cazare şi masă prezentate mie, în calitate de reprezentant al C.D.N. al A.N.R., de către participanţii la această manifestare culturală. Am apreciat eforturile gazdelor, dar lipsa de experienţă în organizarea unor asemenea activităţi a domnului preşedinte al Filialei Prahova a condus la următoarele probleme:

– complexul hotelier ales era un spaţiu inadecvat pentru orientarea deficienţilor de vedere, pentru că scările erau în spirală şi foarte înguste. Apartamentele aveau mansardă, de ale căror tavane nevăzătorii oricând se puteau lovi cu capul;
– felul principal de la cina festivă ne-a fost servit complet rece, pregătit probabil de la amiază, aşa încât, chiar dacă a avut un conţinut bun şi suficient, nu s-a putut mânca. Apoi, din cele două zile plătite de filiale, a lipsit prânzul din ziua a doua.

Nu aş vrea să fiu rău înţeles, dar acestea au fost nemulţumirile concurenţilor şi, în consecinţă, e un semnal de alarmă pentru toate filialele care îşi asumă responsabilităţile pentru organizarea manifestărilor cultural-sportive din cadrul asociaţiei noastre.

(Ion Podosu, Mozaic, Cluj-Napoca, Limes, 2016, p. 141-143.)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: