Ziua Națională a României, sărbătorită în Baia Mare printr-o ceremonie militară și religioasă

ceremonie_1-decembrie_2016_baia-mare_1

COMUNICAT DE PRESĂ

Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş, Primăria Municipiului Baia Mare şi Garnizoana Baia Mare au organizat joi, 1 Decembrie, o ceremonie publică prilejuită de sărbătorirea Zilei Naționale a României. Evenimentul s-a desfășurat la Monumentul Ostașului Român din Baia Mare.

Ceremonia a început cu prezentarea onorului prefectului județului Maramureș de către Detașamentul de Onoare și salutul drapelului de luptă. După intonarea Imnului Național, un sobor de preoți în frunte cu Preasfinția Sa Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, a oficiat serviciul religios și a sfințit coroanele de flori.

În continuare, prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, a dat citire mesajului prim-ministrului Dacian Cioloș cu ocazia Zilei Naționale a României: „1 Decembrie 1918 este o sărbătoare care, în egală măsură, onorează faptele înaintașilor noștri și obligă prezentul. La aproape un secol de la Marea Unire, România puternică și prosperă, casă primitoare pentru toți cetățenii săi, își așteaptă încă desăvârșirea. Apropiata marcare a Marii Uniri trebuie să se constituie într-un puternic imbold pentru desăvârșirea modernizării țării. Într-o lume aflată în plină schimbare, mai mult ca niciodată, România trebuie să fie ancorată puternic în temeiurile sale democratice, în valorile sale moderne și idealurile sale de libertate. Un secol de la Marea Unire trebuie să găsească România mai bine pregătită din toate punctele de vedere. Cu o economie mai puternică, o infrastructură mai dezvoltată, cu mai multe spitale moderne, cu școli mai bune, cu o știință mai avansată. Nicio ceremonie închinată eroilor care au făcut România Mare, oricât de grandioasă ar fi ea, nu le poate onora memoria, așa cum o face o țară prosperă și o societate convinsă de faptul că drumul pe care se află este cel bun.”

ceremonie_1-decembrie_2016_baia-mare_2

Apoi, prefectul Sebastian Mihai Lupuț a adresat câteva cuvinte de suflet maramureșenilor: „Maramureșul este unul dintre principalele centre ale evocării istorice a Marii Uniri de la 1918, prin personalitațile pe care le-a oferit națiunii în acele momente fierbinți, între care se remarcă George Pop de Basești, Vasile Lucaciu și Ilie Lazăr. […] Măcar în această zi trebuie să ne amintim să cinstim memoria fraților noștri care au păstrat viu românismul, atât în Transilvania sau în Basarabia, cât și în Moldova de peste Prut ori în oricare alt colț al lumii. 1 Decembrie trebuie să fie un moment în care readucem în prim-plan spiritul de solidaritate, de coeziune a noastră, ca popor. Într-o lume plină de provocări și pericole de tot felul, numai împreună vom rezista. Dincolo de diferențele firești dintre oameni, dincolo de opiniile noastre diferite pe o temă sau alta, dincolo de tot ceea ce ne individualizează, trebuie să rămânem conștienți că suntem parte a aceluiași neam și a aceluiași destin istoric. […] La mulți ani, România!”

Au mai susținut alocuțiuni secretarul județului Maramureș, Ioan Dragoș, și primarul interimar al municipiului Baia Mare, Marinel Rob.

S-au depus coroane, jerbe și buchete de flori la Obeliscul Cimitirului Comemorativ și la Monumentul Ostașului Român. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: