De ce nu poți ajunge unde vrei?

de Alexandru PLEŞEA

Alexanru PleseaIntenția omului spre o acțiune este mentală, gândul sau planul, la fel. Acțiunile sunt rezultatele unui mecanism interior, pe care îl numim planificare.

Orice face omul în viață este stimulat de o anumită parte a trupului său. Emoție, minte, instinct sau mișcare. Cele mai multe dintre acțiuni vor veni de la unul dintre aceste patru secțiuni ale omului. Dar dacă vine de la unul, cum rămâne cu celelalte trei?

Mișcarea este starea prin care omul experimentează viața. Static, nu ar pricepe ce se întâmplă cu el și restul. Mișcarea este găsită în toate culturile, ca fiind trupul care este în mișcare în raport cu obiectele statice. Omul are capacitatea, ca și animalul, să decidă ce fel de mișcări face și în ce direcție.
Mișcarea este dans, mers, sport, alergat, yoga, scris, sărit, și toate celelalte ce presupun intenții fizice.

Schimbarea stării fiziologice generează anumite reacții chimice interioare, care la rândul lor schimbă starea participantului la viață.

Emoția este limbajul sufletului și, ca orice alt limbaj, trebuie interpretat, înțeles sau învățat. Emoția aduce, din ce nu vedem, în ce vedem. Este algoritmul suprem prin care noi decidem acțiunile. Ele sunt strâns legate de aspectul matern și patern și sunt în corelație cu deschiderea minții spre a se căuta interpretarea lor sau nu.

Instinctul este cel mai des întâlnit și cea mai rapidă manifestare umană. El nu se poate opri când începe ceva, decât dacă omul are voință. Toate înțelesurile psihologice nu acoperă nici pe departe puterea instinctului. Freud, Jung și cei asemeni lor e de mirat că nu aduc vorba de așa ceva. Instinctul îl poți măsura la cei care au vicii, la om când se mișcă fără să știe că o face, la acțiuni ce presupun mișcările mecanice, la vorbit, la reacții rapide de răspuns negândit etc.

Intelectul este starea prin care omul transformă ce are, în ceva mai înalt decât el însuși. Experiența, căutările, înțelegerea sunt manifestări înțelese și interpretate de intelect. El creează, plănuiește, argumentează, judecă, traduce, raționează, gândește.
Fiecare gând este asociat câte unei respirații. Când oprești respirația, oprești și gândul. Voința trebuie să intervină asupra respirației și să deconecteze gândurile de respirație, aceasta fiind partea ușoară.
Intelectul clarifică ce vrea omul să facă, indiferent de acțiune. Intelectul de obicei, ia decizii nejustificate pentru celelalte trei mecanisme din el. De exemplu, dacă își propune să se trezească cu o oră mai devreme decât a fost obișnuit, observă că nu reușește, pentru că nu a „stat de vorbă” cu mecanismul de mișcare înainte, acesta ocupându-se de trezire.

Toate aceste mecanisme interioare au nevoie de armonie și înțelegere. Omul nu poate să facă ceva dacă nu le înțelege pe toate. Dacă totuși poate face, el trage de unul din ele, și le ignoră pe celelalte, iar această muncă de obicei aduce anumite disfuncții în timp.

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
București 030121
ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: