Esperando promovează abilităţile speciale de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

COMUNICAT DE PRESĂ

esperando_logoÎn acest an Asociaţia Esperando în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor marchează Ziua Internaţională a Personalelor cu Dizabilităţi la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare. Prin intermediul acestui eveniment dorim să ne bucurăm împreună cu cei din comunitate, parteneri, colaboratori, aparţinători, membri, de realizările tinerilor şi adulţilor cu nevoi speciale din cadrul Asociaţiei Esperando şi al Asociaţiei Nevăzătorilor.

asociatia-nevazatorilor-din-romaniaActivitatea ce urmează a fi desfăşurată are în vedere obiectivele pentru dezvoltare durabilă promovate de către Organizaţia Naţiunilor Unite, în mod deosebit inegalităţile reduse şi educaţia de calitate.

Tinerii şi adulţii cu nevoi speciale au dorit să aducă în atenţia comunităţii această zi prin realizarea şi expunerea unor lucrări personale, la care au muncit cu multă dăruire. Pornind de la experienţele lor de viaţă, de la hobby-urile şi interesele lor, au dezvoltat mici proiecte, pe care le vor face publice pentru toţi cei interesaţi.

Indiferent de tipul de dizabilitate, fie că e vorba de cea neuromotorie sau de cea senzorială, persoanele cu nevoi speciale vor demonstra împreună, prin intermediul acestor proiecte, că dizabilitatea nu-i împiedică să realizeze lucruri minunate, care îi pot inspira pe ceilalţi.

Proiectele vor fi expuse în holul Bibliotecii Judeţene (timp de trei zile) şi susţinute de persoanele cu nevoi speciale în sala de conferinţe a bibliotecii. Acestea le vor vorbi participanţilor despre egalitatea de şanse văzută prin prisma experienţei personale. Vor fi aduse în discuţie câteva exemple, activităţi, modalităţi practice de conduită şi tratament care determină respectarea acestui principiu.

Persoanele cu dizabilităţi din cadrul Asociaţiei Esperando vor prezenta următoarele proiecte:

 • Expoziţie de fotografii realizate la Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei – C.V.
 • „Câinele, cel mai bun prieten al omului” – B. D.
 • „Nume celebre din sport” – C. C.
 • Desen grafic – D. F.
 • Prezentare practică: masaj facial cosmetic – B. R. şi Ş. R.
 • Interpretare muzicală instrumentală solo – P. B.
 • Prezentarea cărţii „Pagini de vacanţă”, poezii pentru copii – L. C.
 • Prezentare de impresii personale din tabăra de vară de la Mihăieni – M. O., autoarea a șase cărţi de poezii publicate de Asociaţia Esperando
 • Interpretare cântec religios – H. L.
 • Prezentare arhivă foto cu evenimentele/spectacolele/concertele la care a participat ca percuţionist – S. N.
 • Prezentarea memoriilor prin intermediul cărora promovează înţelegerea problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii şi drepturilor acestora – J. S.

Partenerul nostru din cadrul evenimentului, Asociaţia Nevăzătorilor din Baia Mare, va prezenta metode de lucru cu persoanele nevăzătoare. De asemenea, va avea loc o demonstraţie privind modul de utilizare a ustensilelor şi maşinii de scris Braille şi a unei aplicaţii speciale pentru smartphone la nevăzători. O beneficiară a Asociaţiei, C. N., va recita câteva poezii personale.

Îi invităm pe toţi cei interesaţi să se alăture iniţiativei persoanelor cu nevoi speciale. Doar împreună vom putea produce o schimbare în modul în care este înţeleasă şi tratată dizabilitatea!

Reclame

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: