Se întâmplă la bibliotecă. Agenda săptămânii 5-10 decembrie 2016 – Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”

foto_Alexandru Ioan Roman

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare

de Ştefan SELEK

Luni, 5 decembrie
ora 11, sala de conferinţe

În acest an, Asociaţia Esperando în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor marchează Ziua Internaţională a Personalelor cu Dizabilităţi la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Prin intermediul acestui eveniment dorim să ne bucurăm împreună cu cei din comunitate, parteneri, colaboratori, aparţinători, membri, de realizările tinerilor şi adulţilor cu nevoi speciale din cadrul Asociaţiei Esperando şi al Asociaţiei Nevăzătorilor.
Tinerii şi adulţii cu nevoi speciale au dorit să aducă în atenţia comunităţii această zi prin realizarea şi expunerea unor lucrări personale, la care au muncit cu multă dăruire. Pornind de la experienţele lor de viaţă, de la hobby-urile şi interesele lor, au dezvoltat mici proiecte, pe care le vor face publice pentru toţi cei interesaţi.
Proiectele vor fi expuse pe holul Bibliotecii Judeţene (timp de trei zile) şi susţinute de persoanele cu nevoi speciale în sala de conferinţe a bibliotecii. Acestea le vor vorbi participanţilor despre egalitatea de şanse văzută prin prisma experienţei personale.
Asociaţia Nevăzătorilor din Baia Mare va prezenta metode de lucru lansare-aurica-bilccu persoanele nevăzătoare. De asemenea, va avea loc o demonstraţie privind modul de utilizare a ustensilelor şi maşinii de scris Braille şi a unei aplicaţii speciale pentru smartphone la nevăzători.

ora 13, Salonul artelor

Va avea loc lansarea cărţii „Poveşti în care animalele cântă”, de Aurica Bîlc.
În program: cântece interpretate de copiii de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, nr. 17, din Baia Mare, dansuri, expoziţie de desene.

Miercuri, 7 decembrie
ora 17, sala de conferinţe

Fotograful Răzvan Voiculescu lansează albumul de fotografie şi filmulDOR de ROST, la doi ani de la prima parte a aceluiaşi proiect, „ROST – esenţe, gusturi şi stări româneşti”.
Evenimentul va include o proiecţie de fotografii şi vizionarea filmului „DOR de ROST”, urmate de un recital Grigore Leşe.
Prezintă: dr. Ioan Marchiş
Invitat special: Grigore Leşe
afis_dor-de-rostNoul album „DOR de ROST” conţine 320 de pagini de ipostaze impresionante ale rostului, această „colecţie de căutări”: meşteşuguri, obiceiuri, momente, poveşti de viaţă. Albumul este însoţit de o hartă artizanală a „Păstrătorilor de Rost” şi de un DVD cu scurtmetraj, produs de Ana Maria Pîrvan, Răzvan Voiculescu şi Răzvan Sima.
„E un album prin care, odată ce îl parcurgi, ajungi să vezi fragmente ale unei lumi fascinante, pe care în vuietul vieţii contemporane mulţi o credeam pierdută: satul românesc în viziunea lui Răzvan Voiculescu. E o lume veche, de emoţii intense şi întinse cât o ţară – despre cele bine orânduite, ale noastre” (Răzvan Voiculescu).
Ambele volume ale proiectului ROST au ca temă principală ideea unei lumi aflate la apus şi faptul că în satele şi oraşele mici ale României majoritatea meşteşugurilor tradiţionale dispar, iar odată cu ele, şi crezul şi tradiţia satului tradiţional.
Răzvan Voiculescu a vrut să surprindă în noul său album ideea de rost, pe care o reprezintă păstrătorii de tradiţii, de care vom auzi din ce în ce mai des ca fiind ultimii de acest fel: „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”. Dincolo de impactul cultural, beneficiul social al proiectului este acela de a oferi o alternativă de modele, de eroi autentici, umani, plini de riduri, dar mai ales de poveşti.
„Am început prin a căuta rostul românesc. I-am aflat pe păstrătorii lui. Şi, cunoscându-i pe ei, am început să mă recunosc pe mine. Câteodată, într-o vorbă pe care mi-au spus-o, altădată într-un gest, de multe ori chiar şi într-o tăcere. Şi nu de puţine ori într-un blid aburind” (Răzvan Voiculescu).

afis-terapie-craniosacralaJoi, 8 decembrie
ora 17, sala de conferinţe

Conferinţă despre Terapia craniosacrală

Terapia craniosacrală este o metodă de evaluare şi corecţie, care stimulează procesul natural al corpului de autocorectare şi autovindecare, şi mecanismul individual de însănătoşire naturală şi disipare a efectelor negative. Folosind o atingere blândă, în general de numai 5 grame, similar cu greutatea unei monede de 5 bani, terapeutul eliberează restricţiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la îmbunătăţirea funcţionării sistemului nervos central.
Prezintă: Mihaela Gugu, unica persoană acreditată în România să predea terapia craniosacrală metoda Upledger.

Vineri, 9 decembrie
ora 17, sala de conferinţe

afis_conferinta-despre-familieAsociaţia „Maramureş pentru Viaţă şi Familie” în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare vă invită la conferinţa „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Tema, menită să accentueze cât de important este să alegem Viaţa pe care o sădeşte Dumnezeu în om, va fi susţinută de Claudiu Bălan, preşedintele Asociaţiei „Ortodoxia Tinerilor” din Galaţi.
Evenimentul se va desfăşura cu binecuvântarea arhierească a Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul.
Invitatul conferinţei, Claudiu Bălan, este tată a trei fetiţe şi se implică în numeroase proiecte menite a sădi şi întări dragostea oamenilor pentru Dumnezeu şi semeni.
În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor putea afla detalii şi despre obiectivele Asociaţiei „Maramureş pentru Viaţă şi Familie”, care şi-a propus să vină în sprijinul mamelor aflate pe punctul de a avorta sau de a abandona copilul, dar care îşi doreşte şi promovarea unei culturi creştine a familiei. Despre noua asociaţie vor vorbi: Marius Sima, afis_salonul-de-iarna_2016iniţiatorul Manifestărilor Pro-Vita de la Baia Mare şi Florin Barbur, psiholog.

ora 17, Salonul artelor

Va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Salonul de iarnă” a membrilor Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”, organizat în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”.
Prezintă: dr. Ştefan Mariş, director CJCPCT Maramureş.

Sâmbătă, 10 decembrie
ora 12, sala de conferinţe

Asociaţia „Link Center” în colaborare cu Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” Baia Mare şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează spectacolul „Mendebilul” – oneman show.
Scenariul, regia şi interpretarea: actorul Sorin Poamă.
Evenimentul face parte din proiectul „Spectacol de teatru după nuvela omonimă de M. Cărtărescu”, realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare.

mendebilul

Pentru informaţii suplimentare:
Ştefan Selek
bibliotecar
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
e-mail: pr.bibliotecamm@gmail.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: