Sfântul Ierarh Nicolae

– 6 decembrie –

sf-nicolae

de Maica Preoteasă
(Florica BAŢU-ICHIM)

În fiecare an, pe data de 6 decembrie îl sărbătorim pe Sfântul Ierarh Nicolae. El a fost un creştin de o bunătate deosebită, ajutându-i pe săraci şi pe oamenii necăjiţi, un om iubitor de pace şi un mare apărător al învăţăturii creştine. A fost întâi călugăr, apoi Arhiepiscop al Mirelor Lichiei. În timpul persecuţiilor, a fost arestat împreună cu alţi creştini, a fost chinuit şi ţinut în temniţă până la numirea ca împărat a Sfântului Constantin cel Mare. A participat activ la Sinodul de la Niceea (325), unde s-a formulat prima parte a Simbolului Credinţei (Crezul). A murit în anul 340. În anul 1087, moaştele sale au fost mutate în sudul Italiei, la Bari, unde se află şi astăzi.

Se povesteşte că, odată, pe vremea Ierarhului Nicolae, era un tată foarte sărac şi din cauza sărăciei se gândea să-şi dea cele trei fete spre prostituţie, neavând bani pentru a le mărita. Auzind aceasta, Sfântul Nicolae s-a dus noaptea şi a aruncat trei pungi cu bani de aur pe coşul casei acestui sărman şi aşa fetele au putut să se mărite cinstit.

Sfântul Nicolae a făcut multe minuni atât în timpul vieţii, cât şi după moarte. El „scos-a din temniţă pe trei oameni năpăstuiţi care, prinzând de veste că sunt osândiţi pe nedrept, au chemat pe Sfântul în ajutor ca, precum a scăpat pe cei din Lichia, aşa şi pe dânşii să-i izbăvească. Pentru aceasta dar, Sfântul Nicolae, ca unul ce era grabnic şi fierbinte spre ajutor, s-a arătat în vis împăratului Constantin şi eparhului Avlavie. Pe ultimul l-a mustrat pentru pâra nedreaptă ce făcuse oamenilor la împăratul, iar pe împărat l-a înştiinţat cu amănuntul, arătându-i că erau nevinovaţi, pârâţi din pizmă. Şi aşa, prin visul acesta, i-a izbăvit din primejdia tăierii” (Proloagele).

Tot în Proloage citim despre „minunea Sfântului Părintelui nostru Nicolae pentru Vasile, fiul lui Agricola”. În timp ce Vasile, unicul fiu al lui Agricola, se afla în biserica Sfântul Nicolae, la pomenirea acestuia, au năvălit sarazinii şi i-au luat pe credincioşi prizonieri. Vasile a fost dus în Creta şi dat dregătorului Amira. Părinţii lui s-au întristat atât de mult, încât au uitat să-l mai sărbătorească pe Sfântul Nicolae. Dar iată că după doi ani s-au hotărât să facă praznic pentru Sfântul Nicolae, asa cum obişnuiau să facă înainte de pierderea băiatului şi să meargă la biserică să se roage Sfântului să le aducă băiatul acasă. Deci, în ziua de Sfântul Nicolae s-au dus la biserică, s-au rugat, apoi venind acasă au invitat rudele şi vecinii la praznic. Dar în timp ce mâncau, câinii au început să latre, şi când s-au dus afară au văzut un tânăr frumos (era fiul lor, Vasile), îmbrăcat în haine turceşti şi cu un pahar de vin în mână. Când l-au întrebat pe băiat cum a scăpat, acesta le-a spus: „Nimic, tată, nimic din toate acestea de care mă întrebi nu ştiu. Numai aceasta ştiu: că eu acum stam înaintea dregătorului saracinilor. Că după ce m-au robit pe mine m-au dus în Creta, saracinii m-au dat lui Amira, mai-marele lor. Şi dintru acea vreme, Amira dregătorul m-a pus pe mine ca să dreg vin şi să-i ţin paharul, stând înaintea feţei lui, precum mă vezi pe mine, tată, acum. Şi iată, nu ştiu cine, cineva puternic m-a răpit aşa cum mă aflam, cu paharul acesta pe care încă îl ţin în mână, şi că un vânt m-a adus şi m-a pus aici; şi am văzut pe Sfântul Nicolae, care m-a aşezat pe mine la locul acesta”.

Multe alte minuni a făcut Sfântul Nicolae, dar spaţiul nu ne permite să le înşirăm.

Întrebări pentru părinţi:
  1. Se sărbătoreşte în casa dumneavoastră ziua Sfântului Nicolae (6 decembrie)? Nu uitaţi că în această zi este dezlegare la peşte, în amintirea darurilor de bani pe care Sf. Nicolae le-a făcut. În România, în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae, există obiceiul de a curăţa pantofii bine şi de a-i pune lângă uşă, iar noaptea vine „Moş Nicolae” şi pune bani în ei. Copiilor li se va explica, totuşi, că „Moş Nicolae” şi Sfântul Nicolae nu sunt una şi aceeaşi persoană. În acest fel, când copiii vor creşte şi nu vor mai crede în ,,Moş Nicolae”, vor şti că Sfântul Nicolae a fost o persoană reală, care a trăit într-un timp istoric precis, într-un spaţiu real.
  2. Sărbătoarea Sfântului Nicolae este cea mai bună ocazie pentru a-i învăţa pe copii să fie buni cu cei nevoiaşi. Ajutaţi-i pe copii să cunoască bucuria pe care o simţi când dai ceva unui sărac. Când mergeţi pe stradă cu copilul, încurajaţi-l să dea el, cu mâna lui, bani unui cerşetor. E adevărat, pe continentul acesta nu e bine pentru copii să le vorbească străinilor, dar dacă sunteţi împreună şi vă aflaţi într-un loc bun, cred că nu este niciun pericol.
    Din păcate, copiii din ziua de azi trăiesc într-un pericol continuu şi părinţii trebuie să hotărască singuri dacă şi în ce condiţii sugestia de mai sus se poate pune în practică.
  3. Încurajaţi-l pe copil să se uite mai bine în jurul lui. Poate în clasa lui este un copil mai sărac, cu haine mai urâte, sau care în pauza de prânz (lunch time) nu are nimic de mâncat. Nu cumva fiul/fiica dumneavoastră râde de acest copil? Ce ar fi dacă într-o zi i-ar face un cadou? Poate biscuiți, poate o portocală, poate nişte culori sau poate chiar o jucărie?
    I-am învăţat pe copiii noştri că sufletul omului este mai important decât hainele de pe el? Le-am explicat că este mai bine să ai un prieten cu sufletul bun decât unul cu haine scumpe? Nu înseamnă că automat toţi oamenii cu haine ieftine sunt buni, dar le atragem atenţia să nu facă greşeala pe care o fac mulţi dintre copii şi adolescenţi: îşi aleg prietenii în funcţie de numele companiei care a făcut hainele de pe ei.
  4. Le-am explicat copiilor că există copii flămânzi nu numai în lumea a treia, ci şi aici, printre noi? Dacă noii veniţi şi-au luat casă şi trebuie să plătească ratele, dacă tatăl îşi pierde serviciul, atunci încep greutăţile, iar dacă şi mama îşi pierde serviciul, atunci e foarte greu. Pe aceşti copii nu prea ai cum să-i ştii, pentru că sunt îmbrăcaţi la fel ca ceilalţi, numai că nu cumpără nimic când e hot dog day sau pizza day şi nu merg în trips pentru că nu vor, zic ei, dar adevărul este că nu au bani.
    Şi mai sunt copiii care au un singur părinte, copiii cu părinţi bolnavi sau cu cineva bolnav în familie, sau ei înşişi bolnavi. E multă durere în lumea aceasta când copilul vede acestea, însă va aprecia mai mult ceea ce are şi apoi, ajutând pe alţii, se ajută pe el, devenind o fiinţă mai bună, un copil mai bun, un frate mai bun, iar când va creşte, un soţ şi un părinte mai bun.
Deci, să aşteptăm ziua Sfântului Ierarh Nicolae cu bucurie şi dragoste, iar bunul Dumnezeu să ne ajute să ne facem datoria de creştini şi părinţi aşa cum se cuvine.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: