De ce nu ești drept?

foto_alexandru-plesea

de Alexandru PLEŞEA

Surplusul de gânduri care îți apar citind titlul va dezvolta un răspuns interior sau o reacție instinctivă și va apărea întrebarea interioară: Ce înseamnă dreptate?
Oare sunt eu drept?

Dreptatea nu are o conotație justă decât atunci când o facem noi justă prin atitudinea noastră. Argumentul primordial pentru a fi drept, în limbajul pe care îl știm, este nu rănești morala, conduita sau etica interioară sau a celui de lângă tine pentru interesele tale.

Dreptatea este arma folosită de marii oameni ai tuturor timpurilor ca atitudine comportamentală pentru atingerea celor mai înalte virtuți: răbdarea, vigoarea, compasiunea, seriozitatea, adevărul, tăria de caracter, altruismul, calmul, înțelegerea rostului naturii, dragostea necondiționată etc.

În zilele noastre, putem observa nedreptatea prin numeroase atitudini interioare ca și exterioare. Ele sunt observații generale:

– nutrirea de gânduri de prisos despre ce face cutare sau cutare om
observații și păreri despre ceilalți
ce pun la cale politicienii, țara, sistemul
munca în silă, neglijând interesul comun
munca sau comportamentul fără atenția cuvenită
vorba inutilă sau bârfa
prețuirea laudelor
– îngăduirea distragerilor
curiozitatea fără limite sau răuvoitoare
încălcarea promisiunilor
pierderea respectului de sine
ura, bănuirea, blestemul
fățărnicia
ascunderea unei plăceri

Oricând găsești ceva mai bun de făcut decât cele descrise mai sus, drumul tău merge spre dreptate. A nu căuta ajutor din exterior este antrenamentul cel mai dur pe care îl poți face cu tine însuți/însăți. Amânarea celor descrise mai sus îl îndepărtează pe om de cine este el de fapt și îl poartă spre cărări pe care falsa personalitate își are locul.

Folosind efortul, omul poate ajunge să nu se mai molipsească de toate plăcerile care apar, să nu mai simtă rănile făcute de vreo durere emoțională sau fizică, fără a se teme sau a aștepta ceva, să nu mai pună la inimă insultele, să nu simtă nedreptățile, să nu fie copleșit de patimi și să meargă cu toate acestea spre calea dreptății, acceptând din tot sufletul ce se întâmplă sau ce îi este sortit.
șa devine omul conducătorul propriei sale vieți, gata să meargă la drum pe calea desăvârșirii și a activităților sale prezente.

În toate aceste momente, dragul meu cititor, prețuiește puterea de critică și judecată, pentru ca ele dau naștere opiniei, și, cu toată puterea facultăților tale raționale, călăuzește-te spre a deveni un om bun și plin de voioșie, care nu caută ajutor din afară sau liniștea pe care o dau ceilalți.

Un om trebuie să stea drept, nu să fie ținut drept de ceilalți.

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
București 030121
ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: