Viorel Șerban – o nouă ipostază creatoare

de Ion PODOSU

viorel-serban

Viorel Șerban

Viorel Şerban, autorul volumului „Feţele trecutului”, publicat la Editura Călăuza din Deva (2002), se află în faţa unui nou debut editorial, fiindcă adevăratul său debut s-a produs cu un an în urmă, la aceeaşi editură, prin apariţia volumului de versuri, intitulat „În umbra cuvintelor”.

Această carte, despre care ne propunem să exprimăm câteva gânduri, cuprinde şapte proze scurte, structurate în două cicluri tematice: Feţele trecutului şi Amintiri din şcoala clujeană. În primul ciclu, din care fac parte povestirile „Mesajul din vis”, „Opt ani în infernul roşu”, „Victime şi călăi sau templele groazei” şi „Telefonul mobil”, sunt evocate momente dramatice din viaţa unor personaje aflate în situaţii limită, în timp ce în al doilea ciclu, după cum ne sugerează şi titlurile prozelor („Cadou de 8 Martie”, „Ochi albaştri” şi „Primul meu prieten”), sunt rememorări încărcate de nostalgia şi de farmecul „anilor de ucenicie”, petrecuţi de narator în Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj.

Deşi scrie o proză de tip clasic, în care structurile narative sunt clar conturate şi cristalizate, iar mesajul se desprinde limpede şi precis, V. Şerban nu face abstracţie şi de unele mijloace moderne de investigare psihologică, după cum se relevă din povestirea „Mesajul din vis”, în care Valeria Groza, mama lui Petru, are în vis revelaţia că fiul său a fost ucis de Gheorghe Moga din cauza geloziei, fapt pe care acesta îl va recunoaşte doar pe patul de moarte când bătrâna Valeria îi va povesti visul pe care l-a avut. În prozele în care sunt prezentate aspecte din lagărele staliniste sau din închisorile securităţii, cu toate grozăviile lor, autorul recurge la o modalitate extrem de uzitată în proza secolului al XX-lea, şi anume monologul interior, revelându-se astfel interioritatea complexă şi frământată a unor personaje de tipul lui Octavian Bodea din „Victime şi călăi”. De asemenea, Şerban apelează şi la povestirea în ramă sau la povestirea în povestire atunci când ne relatează incidentul, uşor senzaţional, prin care trece eroul din „Telefonul mobil”, pornit, de fapt, pe urmele morţii bunicului său, trecând el însuşi printr-un moment dificil.

Prozele din al doilea ciclu au, în genere, o structură narativă liniară, în care se îmbină elementele autobiografice cu o atmosferă nostalgică, evocând frumoşii ani de liceu, petrecuţi cu bunii săi prieteni de ieri şi de azi, printre care se numără şi autorul acestor rânduri. Faptele şi întâmplările sunt narate cu naturaleţe şi candoare adolescentină din perspectiva naratorului-autor, dezvăluind o sensibilitate aparte în faţa trecerii ireversibile a timpului.

Proza lui Viorel Şerban abordează o tematică relativ variată, circumscrisă unor coordonate majore, pe care am încercat să le punem în evidenţă, şi sunt realizate într-un registru stilistic coerent şi adaptat fiecărei teme, naratorul situându-se între investigatorul unor psihologii complicate, într-o anumită latură a lor, ceea ce îl apropie de reprezentanţii iluştri ai prozei ardelene, şi evocatorul unor timpuri revolute, spre care se întoarce întotdeauna cu aceeaşi căldură şi lumină în suflet.

Deşi este un debutant în proză, Viorel Şerban stăpâneşte datele esenţiale ale artei povestirii; stilul său simplu şi direct, sobru şi clar, precum şi farmecul cu care reconstituie oameni şi locuri, o atmosferă anume, îl determină pe cititor să deguste cu mare plăcere, asemenea degustării unor vinuri vechi, aceste povestiri ale unui autor despre care, suntem siguri, se va vorbi şi se va scrie cu pertinenţă.

(Ion Podosu, Mozaic, Cluj-Napoca, Limes, 2016, p. 55-56.)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: