Subprefectul Gavriş Ardelean a condus întâlnirea trimestrială privind siguranţa în şcoli

prefectura-mm_siguranta-in-scoli_2

COMUNICAT DE PRESĂ

Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş a convocat pentru joi, 15 decembrie, o întâlnire având ca temă analiza acţiunilor desfăşurate privind implementarea la nivel judeţean a Planului teritorial comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ pe trimestrul IV 2016. Şedinţa a fost condusă de subprefectul judeţului Maramureş, Gavriş Ardelean. Au mai participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Asociaţiei oraşelor.

IPJ Maramureş a înregistrat în trimestrul IV zece fapte penale comise în incinta unităţilor de învăţământ, dintre care nouă în mediul urban şi una în mediul rural. S-au desfăşurat 173 de acţiuni pentru prevenirea absenteismului şcolar şi pentru respectarea regimului circulaţiei rutiere, dar şi alte acţiuni.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Pintea Viteazul” a încheiat acorduri de parteneriat cu cinci unităţi şcolare din Baia Mare, principalul lor scop fiind educarea tinerilor în spiritul respectării legilor şi prevenirea manifestărilor violente sau de altă natură antisocială. S-au desfăşurat 16 activităţi preventiv-educative în instituţiile de învăţământ preuniversitar din Baia Mare, Vişeu de Sus, Sighetu Marmaţiei şi Borşa.

ISU Maramureş a trimis în trimestrul IV informări şi notificări către Inspectoratul Şcolar Judeţean şi către administraţiile locale referitoare la unităţile şcolare care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Amelia Bănică, reprezentantă a ISJ Maramureş, a prezentat o listă a prefectura-mm_siguranta-in-scoli_10activităţilor educative extraşcolare organizate de această instituţie în trimestrul IV. De asemenea, Elisabeta Kramarik a prezentat o situaţie a investiţiilor necesare la diverse şcoli din judeţ pentru instituirea unui climat de siguranţă. Astfel, există şcoli fără împrejmuire, clădiri monument care prezintă riscuri şi care necesită restaurări, copii care învaţă în spaţii improvizate, localităţi în care spaţiile de învăţământ sunt insuficiente etc.

O problemă a fost semnalată la Colegiul Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic, situat pe drumul judeţean Baia Sprie-Ocna Şugatag, având două intrări direct din stradă în şcoală. Deşi intrările sunt semnalizate cu treceri de pietoni şi indicatoare de limitare de viteză, maşinile circulă cu viteză, punând în pericol siguranţa elevilor. Subprefectul Gavriş Ardelean a promis că se vor căuta soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, care, de altfel, se regăseşte şi în cazul Colegiului de Arte din Baia Mare.

Primarul oraşului Seini, Gabriela Tulbure, s-a arătat interesată de existenţa unei forme de finanţare a proiectelor care privesc înfiinţarea sau extinderea sistemelor de supraveghere video în şcoli. Primarul a arătat că astfel de sisteme sunt eficace şi benefice pentru instituirea climatului de siguranţă în şcoli.

Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: