Adolescenții au puterea!

foto_alexandru-plesea

de Alexandru PLEŞEA

Tinerii au nevoie de odihnă. Nu doar fizică, ci și mintală și emoțională.

La nivel mondial, tinerii cu vârste între 10-18 ani se culcă nu mai devreme de ora 23, ei ajungând să nu simtă nevoia de somn până la ora 22.45. În regimul vieții sociale actuale, oamenii de știință afirmă că tinerii au nevoie de somn de 8-10 ore pe noapte, pentru ca resursele lor interioare să capete puteri pentru a doua zi. Funcționarea și tot procesul de dezvoltare a unui tânăr se întâmplă la un orar de somn constant. Școlile care au încă un program foarte matinal au rezultate mai slabe decât școlile care au pus începutul programului mai târziu.

Tehnologia, distragerile, stimulii exteriori, factori excesivi de divertisment sunt cele mai întâlnite instrumente care folosesc energia unui adolescent. Tinerii, în timpul orarului școlar, observă lipsa de odihnă mintală prin neatenția pe care o dau profesorilor. Ei ajungând uneori să caște, să li se facă somn sau să se preocupe de alte lucruri în timpul predării.

Trezitul dimineața cu senzația de odihnit este o situație de biologie, nu de atitudine. Cel puțin teoretic, tinerii ar putea ajunge să funcționeze bine biologic dacă ar avea un ritual de somn, de folosire a tehnologiei și de distracție. Ei nu sunt capabili tot timpul de o trezire naturală, și astfel riscă ca în viitor să aibă probleme cu dormitul.

Libertatea implică ordine. Libertatea nu înseamnă să faci ceea ce vrei, pentru că tânărul nu poate trăi doar prin ceea ce îi place. Evoluția lui neproducându-se în acest fel. Evoluția înseamnă schimbarea omului lăuntric. Libertatea nu înseamnă a-i îngădui tânărului să facă ce dorește, de exemplu: să vină la masă sau la clasă când poftește.

Adesea părinții gândesc că libertatea e o formă de manifestare individuală, pe care ei o acordă tânărului doritor de acumulare prin experiențe, ca să existe la nivel mare.

Acumularea de experiențe implică situația ca tânărul să nu aibă întotdeauna parte de ajutor din partea adulților, ci să fie pus în fața unei direcții clare pentru ce are de făcut, astfel fiind obligat la completare, prin discernământul individual.

Acumulatorii interni, care stochează și generează resurse în corpul și mintea unui tânăr, sunt folosiți în zilele noastre la randament maxim. O bună funcționare a acestor acumulatori trebuie direcționată din partea adulților, care, la rândul lor, trebuie să fie exemple personale pentru tineri.

Tinerii care se vor odihni fizic, emoțional și mintal și vor avea un program constant cu activitățile zilnice, au șanse mai mari să genereze mereu noi resurse interioare.

Odihna fizică se face prin relaxare, cea emoțională prin acceptare, iar cea mintală prin natură.

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
București 030121
ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: