De sărbători, românii din trei localități de dincolo de Tisa vor citi românește

COMUNICAT DE PRESĂ

carti-5

Instituţia Prefectului – Județul Maramureş, în parteneriat cu Centrul pentru Transformare Socială au organizat, în această toamnă, la Palatul Administrativ din Baia Mare, o acţiune de colectare de carte românească din donaţiile cetăţenilor pentru românii din satele din dreapta Tisei. În holul Palatului Administrativ au fost amplasate 4 puncte de preluare şi depozitare a cărţilor donate. După o lună, au fost strânse mii de volume în limba română, de la manuale la cărți de povești, de la beletristică la cărți de specialitate. Două ONG-uri din București și-au adus un aport consistent: Asociația Eurocentrica – peste 500 de volume donate și Asociația George Ogăraru pentru cultură și sport – peste 3.400 de cărți și manuale noi sau în stare foarte bună. carti-1

Datorită ajutorului primit din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, numărul manualelor care vor ajunge la copiii români din Ucraina a crescut semnificativ. Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” a contribuit cu patru computere. Nu în ultimul rând, suntem recunoscători reprezentanților altor instituții de învățământ, dar și unor persoane particulare care s-au lăsat impresionate de dorința românilor de dincolo de Tisa de a-și cultiva limba maternă și de a-și păstra identitatea. În cursul săptămânii trecute, 10.000 de cărți, computerele și o imprimantă au ajuns în țara vecină.

Volumele au ajuns în localitatea Apșa de Mijloc, iar o parte dintre ele au fost distribuite mai departe, în școlile din satele Dobric și Plăiuț. Fiecare dintre cele trei școli a primit câte un computer, iar un al patrulea computer și imprimanta au fost donate Euroclubului din Apșa de Mijloc. Toate cele trei comunități sunt formate în proporție de 90% din români. Astfel, datorită generozității manifestate de conaționalii noștri, copiii români de peste Tisa se vor putea bucura, de sărbători, de frumoase basme, iar părinții lor, de fascinante romane în limba lor maternă.

 

Instituția Prefectului  – Judeţul Maramureș

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: