Ședință de analiză a sistemului județean de urgență cu dr. Raed Arafat

raed-arafat_la-baia-mare_ian-2017_1

COMUNICAT DE PRESĂ

Persoană de contact: Anca Goja,
purtător de cuvânt
tel.: 0740-192451

La solicitarea dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, prezent în Baia Mare, prefectul județului, Sebastian Mihai Lupuț, a convocat pentru ziua de sâmbătă, 28 ianuarie, reprezentanții instituțiilor din sistemul de urgență, pentru o ședință de analiză a activității la nivel de Maramureș.

Prima temă abordată a fost gradul de implementare a sistemului digital de raportare la nivelul SMURD, al Serviciului de Ambulanță Județean și al UPU. Dr. Raed Arafat a îndemnat reprezentanții conducerilor acestor instituții să folosească sistemul digital la maximum, întrucât pe viitor se are în vedere renunțarea totală la completarea fișelor pacienților pe hârtie.

Dr. Raed Arafat a dorit să afle și starea parcurilor auto ale Ambulanței, SMURD și pompierilor, conchizând că, la nivel de țară, este nevoie de achiziție de ambulanțe.

Un alt subiect abordat a fost situația echipamentelor medicale achiziționate de UPU cu finanțare din partea Băncii Mondiale.

raed-arafat_la-baia-mare_ian-2017_3

În ceea ce privește personalul, cei prezenți au afirmat că situația acestuia este bună, nici la Ambulanță, nici la UPU, însă există un deficit de medici la spitalele din Vișeu de Sus și Borșa. Tot în legătură cu aceste din urmă unități spitalicești s-a pus problema construcției și autorizării unei platforme pentru elicoptere, care să fie folosită atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

O solicitare privind realizarea unui dispecerat integrat, care să deservească deopotrivă Ambulanța, ISU, Poliția și Jandarmeria, a venit din partea conducerii SAJ.

Col. Ioan Mureșan, inspector-șef ISU Maramureș, a prezentat situația instituției pe care o conduce, arătând să se înregistrează lipsă de personal (ofițeri și subofițeri), că este nevoie de asigurări de viață pentru pompieri și asigurări pentru mașinile de intervenție etc. Dr. Arafat s-a interesat în mod special de activitatea de prevenire, de situația cluburilor și a școlilor din județ din punctul de vedere al autorizării privind prevenirea și stingerea incendiilor. De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a sugerat ca în Baia Mare să se construiască mai multe puncte de plecare a mașinilor de intervenție, cu garaje și locuri de cazare, astfel ca timpul de intervenție în toate zonele din oraș să fie scurtat.

raed-arafat_la-baia-mare_ian-2017_2

În final, s-a discutat despre situația Asociației Salvamont, reprezentantul acesteia arătând că salvamontiștii lucrează voluntar și nu mai fac față numărului mare de intervenții. S-a cerut înființarea Serviciului Public Salvamont, care să aibă angajați plătiți fie la nivel județean, fie de la bugetul de stat.

Dr. Raed Arafat și-a notat toate problemele discutate, urmând să caute soluții pentru rezolvarea lor.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: