De ce îi e frică doamnei Z

coperta_viorel-serban_colectionarul-de-amintiride Viorel ȘERBAN,
Geoagiu Băi

Hotelul Ceres e o clădire cu şase etaje, care se întrece în înălţime cu brazii ce o înconjoară.

Numele Ceres, ce reprezenta în mitologia romană pe zeiţa agriculturii, se potrivea bine acestui hotel, până acum douăzeci şi cinci de ani, când în camerele lui se puteau caza doar cei care trudeau pe ogoarele „patriei socialiste”/robi pe moşia nimănui.

În dreapta clădirii, într-o aripă a acestea cu un singur etaj, se află baza de tratament balnear. Printre numeroasele camere din baza de tratament, la etajul unu, se află şi cabinetul de masaj al domnului X. E o cameră luminoasă, nu prea mare, dar dotată cu tot ce are de trebuinţă un masor pentru a-şi putea exercita meseria în cele mai bune condiţii.

Deşi geamul este larg deschis, înăuntru, domnul X transpiră din greu în timp ce îşi profesează meseria. E o toridă zi a lunii lui Cuptor. Prin cabinet, pacienţi de ambele sexe se succedă într-un flux continuu, nepermiţându-i nicio clipă de odihnă. Cu toate acestea, el este binedispus şi atent la suferinţele celor pe care trebuie să-i trateze. Pacienţii care intră în cabinet vin aici pentru a-şi reface sănătatea, sau a şi-o întreţine. În timpul tratamentului, fiindcă domnul X este o persoană comunicativă şi înzestrată cu multă răbdare, pacienţii îi pun tot felul de întrebări, îi cer lămuriri în ce priveşte tratamentul şi diferitele boli de care ei suferă, sau chiar îşi exprimă, uneori, nemulţumirile care le au pe la alte proceduri sau partea aministrativă, deşi acestea din urmă nu au nicio legătură cu el. În toate situaţiile, chiar şi în cele ce nu depind de el, domnul X încearcă să nu îi lase nelămuriţi.

Uşa cabinetului se deschide, şi înăuntru intră o doamnă, grasă, nu prea înaltă, la vreo 40-45 de ani. Rosteşte un bună ziua anemic şi se duce la cuier, unde se dezbracă până la brâu, după care se aşază pe bancheta de masaj, fără să mai spună nimic. Ştiind că este o femeie vorbăreaţă, domnul X este surprins de tăcerea ei. Cum nu îi place să stea lângă pacient fără să spună nimic, încearcă să înjghebe o conversaţie.

– Ce mai faceţi, doamnă Z? Ce s-a întâmplat de astăzi sunteţi aşa de tăcută?!

Răspunsul vine prompt, mai rapid decât se aştepta domnul X.

– Domnule X, sunt foarte nemulţumită de ceea ce se întâmplă la dumneavoastră în baza de tratament.

Auzind acest răspuns, X se nelinişteşte. Nu îşi poate da seama ce a nemulţumit-o şi dacă nemulţumirea ei are vreo legătură şi cu el.

– Dar ce s-a întâmplat, doamnă? E, cumva, vorba şi de cabinetul meu?

Văzând că X începe a se impacienta, doamna Z se grăbeşte să clarifice situaţia.

– Nu, domnule, nemulţumirea mea nu are nicio legătură cu dumneavoastră… Ceea ce mă revoltă pe mine se referă la bazinul termal. Domnule, am aflat că la primele ore ale dimineţii fac baie bărbaţii! Noi, femeile, urmăm după ei, fără ca apa să mai fie schimbată!… Normal, ar trebui să existe bazine separate, pentru femei şi pentru bărbaţi.

Fiind convins că a înţeles din ce cauză e supărată doamna X, încearcă să o lămurească pentru ce se procedează în acest fel la bazinul termal.

– Doamnă, deoarece în baza de tratament există numai un bazin , nu se poate proceda decît în felul acesta. Pentru ca acel bazin să poată fi umplut cu apă şi golit, sunt necesare şapte-opt ore. Vă rog să mă credeţi că se iau toate măsurile igienice ca nimeni să nu contracteze vreo boală. Se goleşte în fiecare zi şi se spală, apoi se dezinfectează cu soluţie de clor. Cunoaşteţi şi dumneavoastră că acea soluţie distruge orice microb. În plus, aţi văzut că înainte de a intra în bazin, fiecare persoană e obligată să facă un duş.

Nu mai poate continua, căci doamna Z îl întrerupe.

– Nu mă tem că aş putea lua vreo boală de acolo… Am văzut şi eu că apa e curată şi că lumea face duş înainte de a intra în bazin… Necazul care ni se poate întâmpla nouă, femeilor astea mai tinere, e că în aceste condiţii riscăm să rămânem gravide!…

Cele auzite îl fac pe domnul X să izbucnească într-un râs sănătos. După ce reuşeşte să îşi mai stăpânească râsul, încearcă să o convingă pe doamna Z de imposibilitatea acestui risc.

– E imposibil să se întâmple aşa ceva, doamnă Z, deoarece…

Însă nu mai poate continua căci e întrerupt brusc.

– Să o crezi dumneata că e imposibil! Fiica mea, acum trei ani, a făcut baie după taică-său fără să schimbe apa şi a rămas gravidă… Aşa că eu ştiu ce spun.

În faţa acestui „zdrobitor argument”, spus cu atâta convingere, X renunţă să îi mai demonstreze doamnei că în acest fel e imposibil ca o femeie să rămână gravidă. El e convins că astfel de persoane sunt foarte greu de clintit din inerţia lor.

Da, domnului X i se întâmplă, din când în când, să poarte şi astfel de dialoguri.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: