Omul care SUFERĂ CÂȘTIGĂ!

foto_alexandru-plesea

de Alexandru PLEŞEA

Mărturisesc atingerea unor emoții pe care mi le exprim înainte de a merge mai departe să scriu aceste lucruri. Înțelegerea aceasta este munca celor care îmi sunt alături și, într-o anumită măsură, și a mea.

Suferința este o decizie, pe care noi o vedem ca o reacție. Cineva face sau îmi spune ceva contra deciziei sau persoanei mele, și aleg să stau supărat. De multe ori, vom spune celuilalt: „Tu m-ai supărat”. Omul aruncă astfel vina pe cel care este în fața sa, fără să observe că el este cel care a decis să sufere prin supărare.

Suferința este de două feluri:

involuntară pentru cei care sunt la stadiul de a nu se putea controla și nici înțelege situația și propria persoană
voluntară pentru cei care aleg să rămână în situația respectivă, fără să aibă reacții sau emoții negative față de situație sau de persoana din față și, în același timp, să caute intențional să transforme situația în ceva productiv.

Aproximativ 90% din oameni trăiesc în primul fel de suferință, iar restul de 10% muncind cu ei înșiși prin suferința voluntară.

Toate evangheliile, religiile și civilizațiile pământului care au avut iluminați, discipoli, profeți, mântuitori, arată clar că nici unul din aceștia nu a plecat din suferința care i-a venit de la Divinitate. Toți au rămas și au suferit voluntar, transformând starea negativă într-una pozitivă, fără să aibă nici o reacție negativă în tot acest timp. Controlul acestora a fost desăvârșit în toate cazurile.

În zilele de azi, când suferim din diferite motive, avem instinctul de a face ceva care știm că ne scoate din această stare, prin a pune atenție pe o stare nouă, spre a ne simți bine. Acest proces astupă suferința, nu o rezolvă.

Toți artiștii, scriitorii, pictorii, sculptorii perioadei renascentismului și ai altor perioade creative ale omenirii au trăit într-un astfel de mod. Parcurgând multe dintre bibliografiile lor, omul poate observa că aproape toți au mers din agonia vieții de atunci, plină de epidemii, lipsă de orice confort, și multe alte neajunsuri, înfrânând exprimarea suferinței în vreun fel, până acolo unde au creat, inovat sau transformat stările și înțelesurile lor în arta pe care miliarde de oameni în ziua de azi o caută.

Azi, omul poate ieși foarte repede dintr-o stare negativă. Doar deschizând TV-ul sau sunând un prieten, alege schimbarea de moment. Prin acest lucru, omul nu muncește pentru inovare, creație sau transformare, el alegând partea ușoară, confortabilă și la îndemână. Pentru a putea înțelege mai bine acest proces, omul are nevoie de a accepta ce i se întâmplă și după aceea să caute soluții în interiorul său pentru a se face bine sau a rezolva situația. O astfel de abordare îl va duce pe om la menținerea fericirii, nu doar la obținerea ei pentru durate scurte.

Suferința îl învață pe om de bine. Fuga de ea nu-l învață nimic.

Omul fuge instinctiv, pentru că tot sistemul său de protecție, care pleacă din creierul reptilian, îi zice să fugă, ca să supraviețuiască. Organul de care psihologia nu aduce vorbă nici în ziua de azi este organul INSTINCTUAL, despre care voi explica în postul viitor.

Învățătura pe care omul o absoarbe stând și înțelegând suferința pe care o are nu are comparație nici cu o mie de cărți și nici cu un an petrecut cu un maestru. O astfel de învățătură va face parte din om, ca și cum ar fi pielea sa. În acest mod, toți maeștrii pe care noi îi știm în zilele noastre își trăiesc viața acceptând, studiind, înțelegând și transformând suferința.

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
București 030121
ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: