Să nu furi lumina altora

afis_film_the-light-between-oceans

de Alexandru JURCAN

Scriitoarea M. L. Stedman s-a născut în Australia. În prezent trăiește la Londra. S-a impus cu succes în lumea literelor prin romanul Lumina dintre oceane (Polirom, 2013, traducere de Anca-Gabriela Sârbu).

Personajul central este Tom, care ajunge pe insula Ianus după patru ani de război. E paznic de far și crede că este „singurul responsabil pentru lumină”. Așa îi scrie el Isabelei, cu care se va căsători și care va accepta să trăiască acolo pe Ianus (zeul cu două fețe) – o insulă ce privește spre două oceane diferite.

În 2016 apare filmul The Light Between Oceans, inspirat din romanul lui Stedman, regizat de Derek Cianfrance. Joacă Michael Fassbender (Tom), Alicia Vikander (Isabel), Rachel Weisz (Hannah). După ce pierde câteva sarcini, Isabel e disperată și crede că fetița găsită în barca eșuată îi va aduce fericirea. Îl determină pe Tom să nu consemneze în registrul farului găsirea cadavrului și a fetiței. De aici începe degringolada, tragedia, deoarece mama fetiței (Hannah) trăiește și își caută odrasla. Din acest moment trăim un suspans policier, alături de greutatea minciunii, care copleșește conștiința lui Tom. Nu vreau să devoalez surprizele narative, ci să menționez coloana sonoră excelentă a filmului (valuri, pescăruși), dar și imaginile reușite cu nuanțele oceanului. Sigur că există un iz de melodramă, însă jocul actorilor îl atenuează cu inteligență. Poate că Alicia Wikander nu se ridică la înălțimea rolului, cu o mimică adesea monotonă. Michel Fassbender se transpune perfect în rolul lui Tom, cu asumarea tragică a minciunii, știind că orice cicatrice este „o altă formă a memoriei”.

Există un substrat moralizator ce nu poate fi ocultat: să nu furi lumina altora. După care zilele se vor închide peste viețile lor, iarba le va crește peste morminte, până când povestea lor va deveni o piatră funerară pe la care nu trece nimeni”.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: